Световен ден за голо колоездене

2


Дата на събитието: 13.06.2015

Сподели

Shares

Колоездачи от всички страни – събличайте се!

Това може да бъде мотото на Международния ден за голо колоездене. Датата е 13 юни, а призивът вече трябва да е повече от ясен, без да бъдем голословни.

Международния ден за голо колоездене

Освен удоволствието да усещаш вятъра в гърдите си докато караш и да покажеш форми по улиците на града, голото велосипедно движение има и по-високи цели. Те са свързани с борбата срещу задръстванията, замърсяването на въздуха и нетолерантността на шофьорите. Като форма на изрязване събитието е т.нар. критична маса. Често обаче вместо Critical Mass, го наричат Critical Ass.

Международния ден за голо колоездене

Една от държавите, в които движението е най-силно и привлича все повече привърженици, е Великобритания. Тази година по лондонските улиците се очаква да дефилират над 1000 голи колоездачи. Не всички обаче приемат идеята буквално. Има хора, които боядисват телата си, изписват ги с провокативни лозунги или просто карат по-разголено.

Международния ден за голо колоездене

За жалост на някои и щастие на други, няма информация за планирани голи колоездачни прояви в България на 13 юни. Явно засега никой не се е вслушал в съвета, който артистът-писател-философ Алехандро Ходоровски даде на страната ни. В интервю за „Капитал Light“ на въпрос какъв акт на социална психомагия би препоръчал на българите, той каза: „Направи така, че две хиляди младежи, мъже и жени, да минат през София на велосипеди голи.“

Ако решите да проявите самоинициатива и да почетете подобаващо Международния ден за голо колоездене, не забравяйте каската – тя е важен аксесоар.

Международния ден за голо колоездене
Снимка: demotix

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.