Граждански активности с награди

0
 

Сподели

Shares

Участие за природа

Конкурсът „Участие за природа”, който насърчава граждански активности, награждавайки ги и помагайки им, обяви най-добрите кампании за годината.

Участие за природа
Инициативен Комитет, град Шипка

Наградите бяха връчени по време на фестивала „Зелени дни” в София. Изборът измежду повече от 50 проекта на групи от цяла България беше направен от жури, в което участваха представители на Българска Фондация Биоразнообразие, За Земята заедно с външни наблюдатели от Фондация „Помощ за благотворителността в България” и „Одисея Ин”. В първия кръг на конкурса бяха класирани 20 кампании, а от тях, след оспорвана дискусия, журито избра не предвидените три, а пет организации, които да получат парични награди, за да реализират идеите си. Ето кои са те:

1. Инициативен комитет за произвеждане на местен референдум в Община Самоков. Те ще използват награда от 1200 лв., за да подпомогнат борбата си за организирането на местен референдум в община Самоков срещу изграждането на голямо регионално депо за отпадъци в непосредствена близост до гр. Самоков, с. Драгушиново и р. Искър

2.Инициативен Комитет, град Шипка, които с помощта на наградата от 1000 лв. ще организират кампания за спиране на сечите в района, възстановяване на щетите и последяващо залесяване, както и последяваща работа за включване на гората към Природен парк Българка и/или други защитени територии

3. „Гражданска инициатива Ракитница – Арнаутито“ и „Инициативен комитет против изграждане на депо за твърди битови отпадъци край с. Ракитница“ ще продължат своята кампания срещу изграждането на депо за отпадъци в района в нарушение на редица нормативни и екологични норми с награда от 1000 лв.

4. Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере” ще реализират идеята си за изграждане на тоалетни за къмпингуващите и за опазване на природните местообитания през активния къмпингарски сезон в Кара дере чрез сумата от 1130 лв.

5. СНЦ „Граждански контрол – защита на животните”, гр. Пловдив – получиха награда от 2000 лв. за своята кампания срещу решението на община Пловдив за застрояване на крайречна гора от около 650 дка, намираща се в парк „Отдих и култура“

„Да спасим Кара дере”
„Да спасим Кара дере”

Освен паричните награди журито реши да подпомогне с експертна помощ, обучение или друг тип подкрепа още пет организации, които също го впечатлиха с идеите и каузите си: Гражданско сдружение „Да запазим Корал“; Неформална група за запазване на целия парк „Бедечка“ в Стара Загора; Неформална гражданска инициатива „Моята Стара Загора”; Гражданска Група ЗаВитоша и сдружение „Варна диша“.

Още преди официалното награждаване пък стана известна коя е кампанията, спечелила сърцата на публиката и ще получи експертна помощ и/или обучение. На първо място беше избрана „Да спасим Кара дере”. На второ място остана идеята на „Wonderbird единство за природата” и техния проект “Заслоните по Европейски туристически маршрут Е4 – Рестарт!” – мащабно проучване и дългосрочен план за действие, с цел опазване и устойчиво развитие на планинския туризъм в България и екологичното развитие на съществуващата материална база в планините. Гласуването беше онлайн във Фейсбук събитието на конкурса. Един от всички гласували – Десислава Алексова – беше избрана с томбола да получи награда от магазини „Стената”.

„Wonderbird единство за природата”
„Wonderbird единство за природата”

„Благодарим на всички организации, кандидатствали в конкурса ни. Напомняме, че всеки може да види резюме на плановете за действие на всички участниците на сайта на проекта „Участие за природа”. Надяваме се всички кампании да намерят съмишленици и подкрепа, за да бъдат реализирани” – споделят организаторите.

Конкурсът за гражданска активност се организира по проект „Участие за природа”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и мрежа за гражданско действие „Блулинк“.

Конкурс за гражданска активност „Участие за природа“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.