Крис Девънпорт – със ски по планините на 6 континента

0
 

Сподели

Shares

През 2011-а, на височина от около 7600 метра и с поглед към Еверест, Крис Девънпорт започва да се катери по обикновено заледената стена на Лхотце и открива пресен сняг. Тогава прави нещо нормално за един от най-великите и смели скиори в света – открива линия и се спуска надолу по планината. Това е типичният Девънпорт – човек, който е записал премиерни спускания със ски от Маккинли и се е изкатерил и спуснал от най-високите планини по целия свят с неустрашим ентусиазъм.

Крис Девънпорт – със ски по планините на 6 континента

Девънпорт влиза в състезателния фрийрайд в началото на 90-те, точно когато спортът набира скорост. Алпинизмът пасва идеално на неговото търсене на прясна пудра и той бързо се прочува като един от най-добрите съвременни ски алпинисти.

Съвсем в негов стил той казва, че изкачването по масива на Еверест не е било голяма работа, но да се спуснеш със ски от него е нещо съвсем различно. „Има си причина това да не се прави много често, но ние случихме на невероятен ден“, казва той. „Беше просто един от онези моменти, когато си в красива планина, заобиколен от приятели.“

Постижения

• 2001: Печели втората си световна титла по фрийрайд ски по време на Red Bull Snow Thrill в Аляска, в конкуренцията на имена като Шейн Маконки и Хюго Харисън.
• 2007: Става първия човек, спуснал се със ски от всичките 54 колорадски върха с височина над 14 000 фута (4267 метра) в рамките на една година. Прави три премиерни спускания по северната стена на Маккинли, включително по линиите „Черната скала“ и „Кулоарът на буревестника“.
• 2011: Спуска се със ски по стената на Лхотце, която е част от маршрут за изкачване на Еверест.
• 2014: Спуска се със ски по всички големи вулкани в Тихоокеанския Северозапад на Щатите в рамките на 14 дни.
• 2015: Приет е в американската ски и сноуборд Зала на славата.

Какво следва?

Девънпорт вече се е спуснал по 99 от 100-те най-високи върха в Колорадо, а до края на май би трябвало да прибави и последния в колекцията си. През ноември ще потегли на петата си ски алпинистка експедиция до Антарктическия полуостров – страховита ивица земя, стърчаща от ледения континент сред водите на Южния океан. „Това е фантастичен, глетчерен пейзаж, пълен с изолирани, красиви планини“, казва Девънпорт. „Трябва да внимаваш за цепнатини, лавини и леопардови тюлени. Много неща могат да ти навредят там, но като цяло е страхотно.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.