Състезание по бягане „Камчийски пясъци“

0


Дата на събитието: 31.05.2015

Сподели

Shares

Въздухът, пясъкът, слънцето и водата ще са спътници на участниците в състезанието по бягане „Камчийски пясъци“, което ще се проведе на 31-ви май по най-дългата пясъчна ивица в България.

„Камчийски пясъци“Трасето включва защитена зона с уникално съчетание от дюни и лонгозни гори. Всеки състезател е изправен пред избор дали да участва бос или обут. От една страна пясъкът е подходящ за босо бягане и то е изключително полезно за ходилата и двигателния апарат. От друга – нетрениралият босо бягане участник може да изпита затруднения от дългата дистанция. Обутият бегач пък ще полага усилия да остане сух, докато се пази от вълните и преминава през река Камчия, която пресича трасето километър след старта. Преминаването на реката ще бъде маркирано и подсигурено със спасители, въжета и спасителни жилетки, а на разположение на тези, които не желаят да се мокрят, ще бъдат лодки и водни колела, за да стигнат от другата страна при по-голям комфорт и безопасност. Преди състезанието организаторите ще се направят оценка на брода и ако той не е напълно безопасен, цялото трасе ще бъде изместено само от едната страна на реката, а лодки ще превозват участниците до старта.

Дистанциите са две – 21 и 10 километра. Контролното време е съответно 4 и 3:30 часа, достатъчно и за по-бавно темпо. Допълнително е осигурена и 2-километрoва дистанция за деца, които няма да пресичат реката. Участниците на 21 километра ще преминат 3 пъти през подкрепителен пункт, а тези на 10 километра – веднъж. На пунктовете и финала ще бъдат осигурени вода и плодове. Класираните до трето място в двете дистанции ще получат като награди продукти от Ideal Standard. С томбола между завършилите ще бъдат разпределени 3 броя Vibram Five Fingers, предоставени от XCo Sports. Всички участници ще получат тениски, медали и карти за намаление на продуктите на Ideal Standard, официален спонсор на събитието. За тези, които желаят да пристигнат в деня преди състезанието ще бъде организиран палатков лагер в близост до старт/финала.

„Камчийски пясъци“
Акцент е поставен върху екологията, като партньор на „Камчийски пясъци“ е WWF – организацията за опазване на дивата природа. Целта е привличане на общественото внимание към защитената природа в района, както и към възможността хората да се забавляват сред природата без да я увреждат. Всеки участник е задължен да изхвърля боклука си само на определените за целта места, а преди и след състезанието организаторите ще почистят трасето.

Организатор на събитието е клуб „Зелена стъпка“, който организира също Великденски крос в Разград и Лудогорско бягане и колоездене. Таксата за участие е 20 лева, а специална отстъпка от 50% ползват записаните за отменения поради мерки за сигурност Скопски маратон. Регистрацията затваря на 26-ти май, докогато трябва да е платена и таксата за участие. Стартът е на плажа на КК „Камчия“ в близост до таверна „Робинзон“. Още информация и записване тук, на страницата във Фейсбук и на страницата на партньорите от Drace.

„Камчийски пясъци“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.