Блейк Самсон и Велико Търново: любов от първо каране

0
 

Сподели

Shares

Между 7 и 10 май 2015 г. във Велико Търново се проведе четвъртата сесия на JOURNEYversity – приключенският университет на Ред Бул и списание 360°. Темата беше колоездене, а поводът – зрелищната градска даунхил надпревара по калдъръмените улички и стълбища на старопрестолната столица. Сред специалните гости на състезанието беше трикратният дърт джъмп шампион на Великобритания Блейк Самсон и атлет на Аnimal, който за пръв път в кариерата си участва в състезание по градско спускане – и остана толкова очарован от Велико Търново и България, че няма търпение да се върне отново догодина, този път с две колелета!

Блейк Самсон. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Блейк Самсон. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Разкажи ни малко повече за теб?
Роден съм в Зимбабве, сега живея във Великобритания, на малък остров, наречен Айл оф Уайт. Карам фрийстайл маунтин байк, което е основно дърт скокове и въздушни трикове.

Какво мислиш за градския даунхил?
Мисля, че е уникално, защото взимаш планинското спускане, което не е много достъпно за гледане от хората, и го вкарваш в града, караш покрай прозорците на къщите, и докато си седиш вкъщи, виждаш човек, който профучава на колело, и направо си изплюваш чая. Така правиш тази дисциплина по-близка до хората, и освен това е много по-предизвикателно, тъй като си в града, имаш стълби, тухлени стени, хора, доста е натоварено.

Блейк Самсон. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Блейк Самсон. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

А как ти се стори трасето и състезанието тук във Велико Търново?
Това ми беше първото градско даунхил състезание и беше много забавно. Трасето е доста яко, равно на върха и супер бързо, след което влизаш в града и става технично, има много стълби. Започваш в гората, след това слизаш в града и атмосферата, която се получава, докато минаваш през града и малките улички, беше невероятна, всички хора, които те окуражават, минавайки толкова близо до къщите им, беше супер забавно. Да се опитвам да се придържам към Филип беше лудница, това все пак е неговото нещо, даунхилът, много беше бърз на улиците, както и местните бяха много добри, беше страхотно, много ми хареса.

Блейк Самсон. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Блейк Самсон, който направи специално каране във Велико Търново за филма на Red Bull JOURNEYversity. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Според някои трасето е било прекалено лесно, ти какво мислиш?
Имаше някои части, които бяха лесни, горната част беше основно въртене, но след като стигнеш до улиците, имаше много технични неща, много тесни места, като стълбите, доста специфични моменти.

Организацията как беше?
Цялата логистика на това състезание трябва да е била много трудна, като цяло да организираш каквото и да било на улиците е много трудно, да се разминеш с хората, да не удариш някого, да заобикаляш нещата, но мисля, че са се справили отлично, и да се надяваме, че следващата година ще е още по-голямо и добро събитие.

Блейк Самсон. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Блейк Самсон. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

А какво ще кажеш за децата, младежите, които се състезаваха?
Имах огромната привилегия да остана един ден повече, след състезанието вчера, и тези две местни момчета, страхотни карачи (Денислав Ангелов и Тони Тодоров), ме разведоха наоколо и ми показаха страшни маршрути, някои различни места, които смятам, че трябва да бъдат част от трасето догодина, защото имаше много тесни и бързи участъци. Беше страхотно, те направо разцепваха и беше доста трудно да се придържам към тях. Като местни те все пак си знаят терена.

Блейк Самсон
Блейк Самсон

Какво би посъветвал тези, които тепърва започват?
Най-важна е безопасността, така че трябва да носите каска. Винаги мислете за главата си, защото имате само една. Чупил съм си крак, и сега е добре, но ако си ударите главата толкова силно, е опасно. Проявявайте разум, не се насочвайте към откачените работи от самото начало, трябва да се учите бавно – както с ходенето, първо се учиш да пълзиш, после да ходиш и чак тогава да тичаш.

Блейк Самсон по улиците на Велико Търново. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Блейк Самсон по улиците на Велико Търново. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Какво ти дава колелото, което нищо друго не ти дава?
Свобода. Ако не карах колело, нямаше да съм тук сега, най-вероятно щях да съм вкъщи, може би в някой офис, правейки нещо доста скучно. Пътувам много, последната седмица бях в Швейцария, сега съм тук, следващата седмица ще съм някъде другаде. Така че дава ми свобода и възможността да срещам прекрасни хора.

Блейк Самсон и списание 360°. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Блейк Самсон и списание 360°. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Кажи малко повече за България, как ти се хареса?
Страхотно е, мисля, че това е едно от най-яките места, на които съм бил скоро. Тази крепост (Царевец) е огромна, не съм виждал подобна. Мисля, че ще дойда отново, може би ще ида до морето. София много ми хареса, както и този град, със старите сгради, тези улици, има много атмосфера, характер, история.

Значи имаш планове за в бъдеще?
О да, и със сигурност ще донеса две колелета, защото по улиците тук със хардтейл-а ми мисля, че мога да направя някои страхотни неща. И може би да остана няколко дни повече и да заснема видео.

Блейк Самсон по улиците на Велико Търново. Снимка: Георги Даскалов

А какво точно се случи на Red Bull JOURNEYversity – приключенското байк обучение по време на състезанието Търново Даунхил, подробно и увлекателно разказано ще намерите в части едно, две, три и четири.

Вижте всички атрактивни предложения и най-новите тенденции в света на екшън спортове в офицалния онлайн магазин на Animal, a за актуални новини следете страницата им във Фейсбуук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.