Иво Нинов-Германеца за Дийн Потър

0
 

Сподели

Shares

“Има няколко човека, които оказаха много сериозно влияние върху мен, начина ми на мислене, на катерене, гледни точки и просто ми отвориха очите. Това са Дийн Потър, Лио Холдинг, Томас и Алекс Хубер, и Еймън МакНийли – хора, които са правили какво ли не навсякъде по света, с невероятна фантазия и желание да правят неща във всички сфери на екстремните спортове. С Дийн съм прекарал много време, живяхме в продължение на 5 години в една къща, и за мен той винаги е бил една икона или учител. И до ден-днешен нещата са така, виждаме се доста често през годината, и правим неща заедно. Той е невероятен визионер, вижда неща в бъдещето и фантазията му стига далече.”

Иво Нинов, Дийн Потър и Еъмън МакНийли след първото соло изкатерване на Reticent Wall Credit: Dean Fidelman
Иво Нинов, Дийн Потър и Еъмън МакНийли след първото соло изкатерване на Reticent Wall Credit: Dean Fidelman

През юни 2006 г. Дийн, Еймън и Иво преминават The Reticent Wall (А5, 5.7), един от най-трудните маршрути на Ел Кап, за 34 ч. 57 мин., с пет дни по-малко от времето, което обикновено отнема.

Иво Нинов и Дийн Потър
Иво Нинов и Дийн Потър

“За себе си Дийн казва, че не е екстремен спортист, а артист, който изразява себе си и своята форма на изкуство чрез нещата, които прави, дали това е фрий соло, уингсют, слаклайн. Основното му желание винаги е било това за човешкия полет, да ходи по въздуха. Оттам тръгнаха и нещата със слаклайна, реално Дийн е човекът, който разпространи слаклайна като спорта, който е в момента. Иначе Чонго беше този, който го даде на всички ни, защото той ходеше върху опънати вериги и въжета всеки ден в Camp 4, и когато някой искаше да пробва, казваше “Да, ела, няма никакъв проблем, много е лесно”. Той ни предизвикваше да го правим, и да покаже колко достъпно е и какво удоволствие е. След това Дийн започна да прави едни много специални хайлайни, което подбуди интерес, защото тогава беше спонсориран от Патагония, и те винаги правеха много добри каталози, с хубави снимки, които дават вдъхновение на хората да правят тия неща. И това помогна един нов спорт да се създаде и да се развие, което е страхотно, защото толкова много хора го правят в момента.”

Иво Нинов и Дийн Потър

“Не си спомням как точно се запознахме с Дийн, просто в един момент се оказа, че и двамата живеем в Долината, а през зимата не остават чак толкова много хора. И така, всяка сутрин ходехме на слаклайн, станахме приятели, и започнахме да се катерим. Две години по-късно успях да се науча да скачам от самолет, и след това с помощта на Дийн се научих как да скачам от скали, как да оцелявам и какво трябва да правиш, за да си в безопасност.”

През 2009 г. Иво Нинов и Дийн Потър изкачват Айгер и излитат с уингсют от върха. Полетът на Дийн регистрира рекордните 3 мин 20 сек, в които изминава повече от 8800 м.

Иво Нинов и Дийн Потър

Интервюто с Иво Нинов, в което разказва живота и катеренето в Йосемити, за приятелството и приключенията с легендарни катерачи, сред които и Дийн Потър, беше част от брой ПРОЛЕТ 2014. Съкрушителната новина за смъртта на Дийн и Греъм Хънт по време на уингсют полет в Йосемити, дойде на 16 май 2015 г.

Иво Нинов и Дийн Потър на EL Cap Road

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.