Таня Даскалова за планинското бягане Wild Goat Run

0
 

Сподели

Shares

Да тичаме като дивите кози, това ни приканват нашите приятели, които се занимават с кампанията “Професия ХИЖАР”. С благотворителното планинско бягане „Wild Goat Run“ до х.Козя стена в Стара планина на 6 юни те ще се опитат да съберат част от средствата, които да им помогнат да направят хижата още по-светла и приветлива. За това, което да замислили, ни разказа Таня Даскалова.
Предизвикателството е на лице, зад него стои хубава кауза, а от вас се очаква само да обучете удобните обувки и да се впуснете.

Wild Goat Run

Кампанията „Професия ХИЖАР“ продължава да се развива. Последната инициатива, която организирате представлява еднодневно бягане към хижата. Как дойде идеята? Защо точно бягане?
Тази идея, подобно на много от другите, които вече реализирахме, ни хрумна спонтанно, но ни завладя с такава сила, че не можахме да я изоставим. Много исках като част от кампанията да направим различно събитие на открито, вдъхновено от лъчевите преходи към хижа Козя стена, които вече се превърнаха в традиция. И някъде през декември, на последния ден на Дни на предизвикателствата, се случи една неочаквана среща, която подхрани предварителния ми глад за нови планински перспективи…

Таня Даскалова за професията на хижаряТаня Даскалова – един от организаторите на “Wild Goat Run”

Предполагам, че тя е била с опитният планински бегач, фотограф и автор в пролетния брой на 360° Бранислав Бранков?
Точно той беше човекът, с когото се запознах тогава и вярвам, че няма нищо случайно. Бранислав спечели голямата награда на нашия фотоконкурс – планински велосипед, и имаше „неблагоразумието” да дойде при мен и да ми каже, че е готов да помага на кампанията с каквото и да било. Голяма грешка – аз никога не отказвам подобни предложения! Попитах го какво умее, оказа се че организира бягания и подобни инициативи в планината и хоп!… Оттам насетне всички се досещате… Днес Брани е основен съорганизатор, помага за всички аспекти на терен, които са ни непознати на нас, не-бегачите, ще се постарае да заснеме и отрази събитието по най-добрия възможен начин и така нататък.

ВИЖ ОЩЕ: Част от статията на Бранислав Бранков в пролетния брой на списание 360° можете да видите тук.

Хижа Кося стена
Хижа Козя стена

Бягането ще има двете трасета? Какво ще представляват и за какви хора са подходящи те?
Имаме късо и дълго трасе. Късото с дължина 10 км е подходящо за хора, които никога не са бягали, имат по-скромен опит в планинското бягане или просто смятат, че дългото трасе не е по силите им. То е подходящо и за деца, които ще тичат, придружавани от професионален планински водач. Дългото трасе е истинско предизвикателство със своите 24 км и сериозното си изкачване и спускане. Там опитните планински бегачи ще могат да премерят сили помежду си, а и да се подготвят за множеството предстоящи бягания във всички планини, които традиционно се огранизират през лятото.

Хората, които нямат голям опит в планинското бягане, но пък не им липсва ентусиазъм – те ще могат да ли да се включат?
Разбира се! За тях препоръчваме късото трасе, което реално се припокрива с един от класическите туристически подходи към хижата – изкачването от юг, през Дамлъ дере. Това е трасе, което пешеходно с багаж се преодолява за 3:30 до 5 часа, така че дори и на някой да му се стори тежичко тичането по подобен терен, винаги може да го изходи – все пак ходенето е абсолютно позволен и легитимен метод на придвижване в състезанията по бягане. Ние ще осигурим извозване на връхни дрехи за всички и друг багаж за бегачите, които решат да нощуват на хижата, така че участниците ще имат възможността да тичат, „разтоварени” от багажа, който по принцип е необходим за преход в планината.

Как тази инициатива ще помогне на хижа Козя стена?
Всички средства, събрани от таксата за участие, директно попадат в касичката на нашата кампания „Професия ХИЖАР” и когато достигнем заветната сума, към която се стремим, хижата ще се обзаведе с чисто нова елетрическа система от възобновяеми източници! Така всеки от нас – било то с участието си в някое наше събитие или с доброволстването и организирането на такова, ще се превърне в благодотелен за един от нашите домове в планината.

По какви други начини могат да ви подкрепят желаещите да го направят?
Който иска да помогне, може да се включи в някое от нашите събития (за повече информация, най-добре следете Facebook страницата ни, която актуализираме редовно), да си закупи тениска, снимка или някой айляк хамаци от специалната серия „Професия ХИЖАР” (продукти, които предлагаме на хижата) или да преведе пари по банковата ни сметка, която също може да открие на FB страницата ни. А най-добре: да ни дойде на гости и да се наслади на прекрасната гледка от терасата.

Козя стена

ВИЖ ОЩЕ: Повече за кампанията „Професия ХИЖАР“ можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.