„Зелени дни“: биопродукти, еко каузи, състезания, театър, концерти и още

0


Дата на събитието: 21.05.2015

Сподели

Shares

Между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия ще се проведе шестият фестивал – изложение „Зелени дни“ – най-големият ежегоден форум на открито за алтернативен туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи. Организирани от БААТ и туроператора „Одисея-Ин“ в партньорство със Столична община, „Зелени дни“ ще съберат на едно място водещи производители на биосертифицирани храни и напитки, туристически сдружения, граждански инициативи, магазини за планинска и къмпинг екипировка, природозащитни организации и техните каузи, културни инициативи и аутдоор спортове.

„Зелени дни“ 2015
Събитието е със свободен достъп и се очаква да посрещне близо 10 000 човека, дошли да съпреживеят четири дни, изпълнени с вдъхновение и внимание към околната среда и природосъобразния начин на живот, споделяне на идеи и гласност за модерни бизнес послания, насочени към утвърждаване на предприемачество с отговорност към културното и природно наследство.

Изложители и посетители на форума ще могат да тестват натуралната козметика с хума на „Авиа“, био продуктите на Freen, да разберат повече за аронията, бирената мая и шипка на „Биония“, да се убедят в целебните свойства на естествения мехлем срещу кожни наранявания „Морава“. Търсещите свободна от добавки земеделска и животинска продукция ще могат да опитат от чистата планинска храна на „Веселата ферма“, био зеленчуците от оранжериите на „Гимел“, меда на „Пчелари Илиеви“ и айвари по традиционни рецепти от Mama’s. В топлите пролетни дни присъстващите ще утолят жажда с екзотичната южноамериканска напитка мате и разнообразните предложения на чайната и магазин „Чай във фабриката“ или със суровите студенопресовани сокове на Fresh Brothers. Децата ще могат да се порадват на забавни играчки от Pino и Thinx.

Туристическия си потенциал ще представят общините Габрово, Етрополе, Правец, Сатовча, Тетевен, във фокус ще бъдат и дестинациите Елена-Лясковец-Златарица и непознатото Средногорие (Мирково, Чавдар, Златица). Върху развитието на алтернативен туризъм ще акцентират ОП „Туризъм“ на Столична община, Изпълнителна агенция по горите, Министерство на туризма и БААТ, в чието полезрение попадат приключенският, селският и еко туризмът и сертификатната марка „Зелена къща“. На домашната и вкусна храна с български произход е посветена и специална вечеря с дегустация и куверти, която ще се състои в Гранд Хотел „София“ на 22 май.

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани два знакови празника: Световният ден на биоразнообразието (22 май) и Денят на славянската писменост и култура (24 май). По този повод организаторите са подготвили културна програма, изпъстрена с карнавал, работилници („Веселата ферма“ и др.), интерактивен театър, концерти („Оратница“ и др.), фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), изложби, презентации, споделяне на книги. Ежедневно ще се провеждат спортни дейности за малки и големи – велосъстезания за деца (магазини „Стената“), йога (център „Мандала“), състезание по катерене (Walltopia). Предвидени са и и лекции и презентации на разнообразна тематика – водещи еко инициативи („Форум Планини“, „За Балкана и хората“ и др.), неправителствени организации („За земята“, Greanpeace, „Прозрачни планини“, БДЗП и др.), зелено предприемачество (Farmhopping, Flaska, Aha Car), кулинарни демонстрации (Фермерски пазари „Хранкооп“). Пълната фестивална програма ще бъде обявена съвсем скоро.

В календара от мероприятия в рамките на „Зелени дни“ влизат и ежегодна научно-практическа конференция, като провелата се на 8 април „Форум планини“ (съвместно с платформата „Прозрачни планини“), и състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“, което събра миналия месец близо 400 участници в Чепън планина край Драгоман.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.