Лонгборд срещата на годината 2015

1
 

Сподели

Shares

9-ти май се оказа денят на победите в THE LONGBOARD MEETING OF THE YEAR 4.0

The Longboard Meeting of the Year 4.0
На 9-ти май, Великата Армия на лонгобордистите освободи софийските улици от сивото, асфалтово ежедневие и триумфално забучи знамето на Райхстага на Борисовата градина – Спотът!

Да си го кажем честно – не беше лесно. Особено в дните преди събота, когато всички (най-вече организаторите) гледаха със свито сърце метеорологични прогнози, изпълнени с недоброжелателни облаци и гаранция за много дъжд. Извършваха се древни обреди, курбани и заклинания, и явно нечия магия сработи, защото в денят „Х“ времето само излая няколко пъти, но не посмя да ухапе.

The Longboard Meeting of the Year 4.0

11:00 – часът в който се събрахме. Пространството пред НДК се изпълни с познати и нови лица, вече традиционните гости от Румъния и свежо попълнение от Сърбия и дори Германия. След час загрявка на плочките бе даден старта на обиколката “SOFIA BOMB”, която хвърли в лек смут автомобилния трафик по бул. Скобелев до базовата станция на „кабинковия лифт“ – спирката на трамвай №5. Трамваят бе взет на абордаж и след двадесетина минути се стоварихме на горна станция – началото на велоалеята на Борис III и Околовръстното.

Заредени със свещеното питие от локалните магазинчета, няколкостотин колелца се затъркаляха по асфалта. Настроение на макс, усмивки на макс, скорост – безопасна. Лонгбордисти – в пълно бойно и с каски. И така до Руски паметник, обратно до Петте кьошета, малко Христо Ботев, десен завой и излаз на Витошка за поредната групова снимка. Следващата част бе първокласен кеф – стигнахме до медения асфалт на ул. Любен Каравелов и около 14:30 успешно и безаварийно акостирахме на Спота в Борисова градина. Там ни очакваше Master of Ceremony Съни и се лееше зареждащия бийт, пускан от представителите на DevaStation Crew – DJ’s Tabac и Pietonu.

photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev
photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev

Към 15 ч. няколко объркани капки дъжд бяха дружно освиркани и това даде своеобразен старт на състезанията с първа дисциплина – Best Dancer. Всеки участник имаше право на три ръна, с които да впечатли квалитетното жури или анонимните представители на Dancing Stars. Най-ритмичен и техничен на дансинга бе Мартин Раднев (вождът на LongDayBoarding), който освен овациите на публиката, отнесе и първото място, следван от Димитър Димитров и Благовест Дочев. Марто прибра комплект чудни машинки Caliber II, колелцата Orangatang зарадваха Димитър, а Благовест се оборудва с ръкавици IDLE.

photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev
photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev

Кратка почивка за тренировка, навестяване на барбекюто (Freeriderz – хвала вам!), дискретно ароматизиращо Спота и дойде ред на Stand Up Slide. Смелите участници отново имаха право на три ръна, в които трябваше да изцедят и последната капка инерция и да останат на дъската, за да се зачете опита им за успешен. След огромно количество изгорял полиуретан по асфалта, най-успешно преборилият гравитацията и триенето се оказа Михаил Иванов (извънземната дъска Loaded Kanthaka го зарадва, като награда), а на второ и трето място се наредиха Ивелин Личев и Жулиен Николов, наградени съответно с ръкавици IDLE и колелца Hawgs Zombie.

photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev
photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev

Програмата продължи в по-нежен, но не по-малко оспорван вариант, когато игралната площадка превзеха момичетата за техния Ladies Contest. Волна програма, изпълнена със слайд, денс, трикове и грация, като нивото въобще не беше “женско”. Журито се поизпоти, преди да обяви победителките, а те бяха: първо място за Ива Сеферова, след нея Силвия Янчева и много оспорвано трето място, което бе поделено, между Ния Табакова и Мила Димитрова.

Кратка пауза за захранване, трeниране и настървяване преди последната и доста атрактивна дисциплина – Best Trick, в която видяхме огромно раздаване, нечовешки импровизации и шеметно удоволствие. Най-добър трик извади от ръкава си Димитър Димитров, за което получи ултражълта каска Predator и реванш за второто си място на денсинга. Мартин Раднев се сдоби с колелца Orangatang за вицешампионската си позиция, а трети, с изумителен набор от класически old school трикове се закова представителя на Румъния – Шобо, зарадван със сет за почистване.

photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev
photo: Rokoo Tihov, edit: Martin Radnev

Но трикът, при който публиката изпадна в екстаз, бе един слайд. Той не беше нито най-дългият, нито най-сложният. Но бе изпълнен от много специален човек – Иван Иванов или Ванката – най-възрастният участник в състезанието, който въпреки многото неуспехи, не се отказа до края и направи този слайд с много сърце и чист, неподправен ентусиазъм. Този специален човек журито взе решение да удостои с извънредна награда за куража и примера, който дава, като доказателство, че годините нямат никакво значение.

Имаше и още една нова награда – за цялостно представяне по време на LMTY – позлатена кингпин гайка. Тя отиде при… е кой друг, освен Мартин Раднев! Странно как чудесно лепна на току спечелените машинки, също златен цвят.
Така приключи официалната част на четвъртото издание на The Longboard Meeting of the Year. Неофициалната продължи още по-весело с честването на 4 годишнината на LongDayBoarding в Trip Ten, под буги ритмите на големия Ramsey Hercules, които не оставиха равнодушен никого, а смеха, разговорите, песните, танците продължиха… три дни и три нощи.
И аз бях там, и аз се веселих!
До догодина!

The Longboard Meeting of the Year 4.0

А благодарностите са за Светата Троица организатори- Longboarding Bulgaria, LongDayBoarding и Stormshop.

И любезните спонсори и партньори от:
Loaded Boards
Orangatang Wheels
Stormshop
Arbor Skateboards
Landyachtz
Rayne Longboards
IDLE Sliding Gloves
Списание 360°
Sportal
Бар Безкрай
Freeriderz
Trip Ten
Хлебни изделия Симид
Тандем

… И всички крюта, лонгбордисти, доброволци, любители, раздразнени шофьори и т.н. взели участие волно и неволно в LMTY 4.0!

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.