Ден 1 – Red Bull JOURNEYversity – приключенското байк обучение

0
 

Сподели

Shares

Четвъртък, ден първи – Заминаваме!

Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Когато ми се обадиха да участвам като журналист в Red Bull JOURNEYVersity си помислих – колко яко! Темата на четвъртото издание на приключенския университет, който Ред Бул и списание 360° организират, беше колоездене, а поводът – зрелищната градска даунхил надпревара, която предстоеше да се случи по калдъръмените улички и стълбища на Велико Търново на 9 май. Винаги съм искала да се запозная по-отблизо с тия луди глави, които се мятат на две гуми по планински склонове и прелитат градски парапети. За мен даунхил е най-екстремният от екстремните спортове, които познавам, като изключим уингсют-а, разбира се. Нямах търпение да си поговоря с един от състезателите на Red Bull – живата легенда Филип Полк. След като вече наближава 40те и не му липсват важни крайници, като главата, трябва да е наистина голям професионалист. Чух също, че е с особен характер и не е много по приказките. Но това още повече ме мотивира – аз обичам предизвикателствата. А и когато Red Bull са замесени, атмосферата винаги е заредена с мощна енергия. Може би и затова присъствието на Полк в това състезание вече се усещаше с голяма сила.

Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Началото. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

В четвъртък се събудих с една весела песничка в главата, която зазвуча и по радиото в такстито, докато се изнизвах от него на паркинга пред стадион Васил Левски. Там вече чакаше проект мениджъра Стефан, който е и Арт Директор на списание 360°. Той беше купил бая банички за всички, които очаквахме да пристигнат всеки момент. Настаних се до него и се приготвих да обсъдим предстоящото събитие, докато чакаме. Но едва бях задала първия си въпрос и започнаха да прииждат останалите. Операторката и монтажистка Александра Ненкова, операторът Асен Петров от Sportal и фотографът Константин Тръпчев бяха от моята партия – обучаващи се. Тяхната част са снимането на видео и фото. Момчетата от Never Know Productions дойдоха екипирани за обучение по отразяване на спортно събитие и внесоха нотка на сигурност и професионализъм в заформящата се компания. Поздрави, усмивки, запознанства! Малкото нерви, предимно от емоционална превъзбуда, се удавяха във вълните от смях. Купчината с раници и техника растеше с минути пред очите ми. Всички говорехме оживено и напосоки, докато се сглобяваха и нагласяха апарати, диктофони и разни неща, които не знаех и не питах за какво са. Накрая пристигнаха и двете големи коли на Great Wall – и новото поколение SUV „Great Wall H6“ и Great Wall – пикап „Steed 5“, натоварен с колелата на RAM bikes. Развълнувах се, когато рабрах, че ще караме машинариите за приключения във и около Велико Търново, защото само веднъж бях карала такова колело и още усещах невероятната му комбинация от лекота и стабилност резонираща в тялото ми. Чувството се беше запечатало в мен и ми дойде наум, че да караш яко колело е като да правиш готин секс – незабравимо и никога достатъчно. И в този смисъл, с какво ли може да се сравни летенето над дънери и паркирали коли с дърт байк? Записах си този въпрос.

Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Натоварихме се на колите без усилие. Все пак, това ни е работата на всички – да пътуваме. Някои от нас с килограми техника, която не свалиха от гърбовете си в следващите 3 дни. Пристигнахме в старата столица с леко закъснение, но веднага след като се настанихме по стаите на хотела, се събрахме в една конферентна зала с изрисувани стени. Там про-тата Любо Ботушаров от популярния сайт Mtb-bg.com и фотографът Георги Даскалов от Bike Porn ни заплениха с лекциите си за маунтин байка като цяло, отразяването на събития, звездите на този спорт, българската сцена. Зяпахме снимки и клипчета, обсъждахме как се заснемат прелитащи над главите колоездачи и се нахъсвахме за утрешното ни каране край града и предстоящото състезание. Много полезно за мен! Научих достатъчно, за да не се излагам като говоря с професионалните карачи. Но се изненадах от голямото разнообразие от стилове и колелета в този спорт.

Филип Полк. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity
Филип Полк. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

След лекцията вечеряхме и преди да се разделим се събрахме целия екип от 13 човека, за да дообсъдим екшън плана за следващия ден. А екшън и Journey (приключение) явно нямаше да липсват. Очаквахме да се появи и звездата на този спорт, човекът, който прави наистина много за развитието на градския даунхил – Филип Полк. Той обаче нямаше да дойде сам, а с Блейк Самсон – шампион в дисциплината дърт джъмп, на когото предстоеше първото градско състезание. Срещата с двамата определено беше силно изживяване. Но за втория ден от приключението JourneyVersity ще ви разкажа в следващата част от разказа.

Повече за проекта JOURNEYversity можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.