Кино, Витоша и приказки

0
 

Сподели

Shares

През май и юни в София ще има поредица от прожекции на документалния филм „Витоша“. В рамките на един месец всяка седмица ще има прожекция на филма в комбинация с кратко представяне и дискусия на различни теми, свързани с планината. Ще ни гостуват лектори като Тома Белев от Асоциация на парковете в България, Момчил Панайотов от Лесотехнически университет и други интересни личности, свързани с планината, нейното биоразнообразие и история. Всеки от тях ще разкаже за богатствата и предизвикателствата пред природния парк.

Кампанията „Кино, Витоша и приказки” е провокирана от повтарящите се през няколко години събития, застрашаващи опазването на естествения облик на Витоша – планината любима на всички, които живеят до нея. Прозрачни планини искат с тази серия от събития да предложат връщане назад във времето и напомняне, че бъдещето на Витоша зависи от всеки от нас.

Кино, Витоша и приказки

„За нас от Прозрачни планини е важно да говорим за Витоша точно сега, защото много малко хора знаят, че в момента се изготвя актуализацията на Плана за управление на парка. Тъй като времето за изпълнение на плана е изключително кратко (от март до август 2015 г.), се опасяваме, че резултатът ще бъде некачествен и определено не в полза на опазване на природните богатства на Витоша планина. Документалният филм „Витоша“ е най-подходящият начин отново да повдигнем темата за Природен парк „Витоша“. Това е филмът, който разказва за планината през погледа на хората, които я обичат и живеят с нея. Това е филмът, който успява да заснеме един от най-ярките случаи на активност на гражданското общество в България, а именно – протестите за опазване на Витоша и срещу промените в Закона за горите през периода 2008 г. – 2012 г.“ – казаха от Прозрачни планини.

Кино, Витоша и приказки

Началото е на 14 май с първата прожекция в Дом на киното, която започва в 19 ч., а ето и цялата програма:

14 май – Дом на киното 19:00 ч.
Тема на дискусията: Корояди се съюзяват с еколози – кой пази горите на Витоша? (лектор: Момчил Панайотов, ЛТУ, София)

18 май – Кино Одеон 19:00 ч.
Тема на дискусията: Има ли мечки на Витоша? (лектор: Никола Дойкин, ДПП Витоша)

25 май – Кино Одеон 19:00 ч.
Тема на дискусията: До Алеко и назад – история на ПП Витоша (лектор: Тома Белев)

1 юни – часът и мястото ще бъдат обявени скоро
Тема на дискусията: Децата на Витоша

8 юни – Маймунарника, Борисова градина 19:30 ч.
Тема на дискусията: Лифтове и транспорт на Витоша (лектор: Любо Костадинов, Гражданска група ЗаВитоша)

За новости около кампанията можете да следите Фейсбук събитието на кампанията.

Кино, Витоша и приказки

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.