Филм на седмицата: The Untouched

1
 

Сподели

Shares

Таймлапс филмът на Шрийнивасан Маниеванан е проект, над който той работи през последните две години. Сниман е в различни национални и щатски паркове в САЩ. Целта му е да повдигне темата за запазването на природните ресурси на планетата. Главен герой във филма е и нощното небе.

Пътуването започва от Кратерното езеро в Орегон. За да хване конкретни сцени, Маниеванан изчислява атмосферните условия и разположението на звездите, слънцето и луната спрямо гледната си точка. Улавянето на движението и отражението на облаците пък изисква постоянно мислене за посоката на вятъра, облачната покривка, движението на бурите.

По време на пътешествието си той вижда ефекта на климатичните промени върху природата. Местата по Западния бряг, като езерото Моно, Йосемити, Кратерното езеро, върховете Худ и Рейниър, са засегнати от голяма суша. Филмейкърът става свидетел на очевидната промяна в нивото на водите на реки, водопади и езера. Над планините в Тихоокеанския Северозапад падат много малко снеговалежи. Дори зимното приключение в Аляска предлага умерени температури. Лятото става по-горещо, а температурите в повечето места, където пътува Шрийнавасан, достигат невъобразими стойности. Планинските глетчери започват да остават в миналото. Приливите стават плашещи, защото водата навлиза все по-навътре в сушата и дори предизвиква наводнения по време на буря.

ВИЖ ОЩЕ: Филм на седмицата: Projections in the Forest

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Здравейте,искам да попитам филма от къде мога да го сваля

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.