Върховете, към които се цели „Патагония 2015 – Опашката на дракона“

0
 

Сподели

Shares

Вече ви разказахме за предстоящата в края на годината българска експедиция „Патагония 2015 – Опашката на дракона“ и затова как се подготвят за патагонското предизвикателство Григор Вътев, Мартин Маровски, Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов.

Днес ще ви представим малко по-подробно и върховете, към които са насочили поглед родните катерачи.

Серо Торе

Серо Торе (3128 м). Снимка: Григор Вътев
Серо Торе (3128 м). Снимка: Григор Вътев

Зашеметяващо заострен връх в близост до южния край на Аржентина и Чили. Разположен е на територията на Национален парк Лос Гласиарес в Аржентина, на север от Национален парк Торес дел Пайне в Чили. Той е най-високият от четирите върха по протежението на източния ръб на Патагонската ледена шапка (другите са Торе Егер, Пунта Ерон и Серо Стандарт. Серо Торе е смятан за един от сложните върхове на света, заради техническата си трудност и прословутото лошо време. Предлага отвесни стени от над километър, светкавично променящи се условия и фирнован сняг, който се задържа по отвеса на стената (особеност, характерна изключително за Андите и никъде другаде по света).

До момента върхът няма българско изкачване, което е една от причините той да се превърне в основна цел на експедицията.

Торес дел Пайне

Български катерачи Патагония - Торес дел Пайне
Торес дел Пайне

Кулите Пайне, разположени в едноименния национален парк, са гигантски гранитни кули (2460 м н.в. на Централната кула и 2500 м н.в. на Южната кула), чиито огромни стени предлагат изключително технично катерене, което в комбинация с пословичните метеорологични условия на Патагония, поставя голямо предизвикателство за всяка свръзка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.