Над 101 000 участваха в Световното бягане „Крила за живот“

0
 

Сподели

Shares

Атлети от 35 места в света прекрачиха собствените си граници в световното благотворително бягане, което събира пари за намиране на лек за травми на гръбначния мозък. На 3-и май стотици хиляди се обединиха в подкрепа на каузата на фондацията Wings for Life („Крила за Живот“).

Световното бягане „Крила за живот“

Арон Андерсон се превърна в първия шампион на инвалидна количка, след като спечели националната титла с изминатите 64,82 км, преди да бъде достигнат от „колата-ловец“ в Калмар-Йоланд, Швеция.

Световното бягане „Крила за живот“ - Арон Андерсон
Първият победител в инвалидна колична – Арон Андерсон (Швеция)

Японката Юко Уатанабе бе коронясана за световна шампионка при жените с изминати 56,33 км в Такашима – с 1,54 км повече от досегашния рекорд на Елизе Молвик от 2014 г.

„Не го усещам като нещо реално“, каза Уатанабе. „Сякаш е сън, това не е като никое състезание, в което съм участвала досега. Това че „колата-ловец“ бе някъде зад мен, означаваше, че мога да тичам с мой собствен ритъм. Всъщност тичах по-бавно, отколкото на тренировките, за да е по-продължително“.

В шестия час от Wings for Life World Run 2015 етиопецът Лемауърк Кетема се превърна в световен шампион за втори път и подобри собствения си рекорд от миналата година (78,57 км), като измина 79,9 км. Когато „колата-ловец“ най-накрая го настига в Санкт Пьолтен, Австрия, Кетема падна на колене и целуна пътя.

„Късметлия съм“, каза Кетема след победата си. „Не използвах всичките си сили, задържах малко, за да можем да напредваме и да работим заедно с Киспе. Много съм щастлив, че спечелих за втори път.“

Втори в света се класира чилиецът Сесар Андрес Диас Ернандес, който тича в Сантяго, докато перуанецът Ремихио Киспе, който беше втори след Кетема миналата година, сега завърши трети, след като водеше ритмично състезанието заедно с етиопеца в Австрия почти до самия му край.

Анита Герхардер, Главен изпълнителен директор на фондацията Wings for Life:

„Беше страхотен ден за Wings for Life и изследванията на травми на гръбначния стълб със събраните 4,2 милиона евро, и даренията все още постъпват. Надмина всички мои очаквания. Имаше толкова много вълнуващи, трогателни моменти днес, но лично за мен най-страхотният беше победата на шведския състезател в инвалидна количка Арон Андерсон.“

Световното бягане „Крила за живот“
Официални резултати:

Мъже:

1. Лемауърк Кетема(Етиопия) – 79,9 км (в Австрия)
2. Сесар Ернандес (Чили) – 78,3 км (в Чили)
3. Ремихио Киспе (Перу) – 78,2 км (в Австрия)

Жени:

1. Юко Уатанабе (Япония) – 56,3 км (в Япония)
2. Риана ван Нийкерк (Южна Африка) – 55,3 км (в Южна Африка)
3. Натали Васюр (Франция) – 52,2 км (в САЩ)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.