Лора Василева и индийската цветна традиция Холи

0
 

Сподели

Shares

Лора Василева е човек, който рядко се задържа в България – просто много обича пътешества. До интересните места, които тя намира и хората, които среща, обаче можем да се докоснем и ние, защото тя явно обича и да споделя. Прави го в блога си със сърцатото име Sharing is everything. Със сигурност има много неща, които бихте я попитали – ние също, но решихме да започнем с най-цветното място, на което Лора е попадала – индийският фестивал Холи.

Лора Василева
Лора Василева

Ти си имала щастието да видиш Фестивала на цветовете в Индия – мястото, от което произлиза тази традиция. Къде се случи това?

Миналата година посрещнах Холи във Вриндаван – рожденото място на Кришна. Холи e фестивал, който се празнува из цяла Индия заедно с пристигането на пролетта, но единствено във Вриндаван продължава цели 2 седмици, тъй като е един от най-големите Кришна празници.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Как попадна там?

Бях в Индия за 6 месеца и реших да посрещна Холи именно в свещения град Вриндаван, тъй като бях наблизо.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Каква е философията, която стои зад този цветен празник и историята, която стои зад него?

Фестивалът Холи е най-популярен като фестивал на цветовете, защото през този ден всички по улиците се пръскат с цветен прах или цветна вода. Историята е, че Кришна се оплаквал на майка си, че има тъмен син цвят на лицето и Рада и гопита (момичетата) може да не го харесат. Майка му тогава го посъветвала да вземе цветен прах и да боядиса лицето на Радa в какъвто цвят му харесва. Палавият Кришна последвал съвета на майка си и намазал лицата на Рада и гопитата с цветен прах. Доколкото продължава историята в района на Матура и Вриндаван, гопитата отвърнали с бамбу масаж или като налагали момчетата с бамбукови пръчки. В единия от дните на празненства във Вриндаван жените бият мъжете с бамбукови пръчки – за съжаление изпуснах точно тази част от празника.

Какво представляваше празникът, на който попадна?

Празникът във Вриндаван беше наистина разноцветен – от пеенето и церемониите в многобройните храмове, до веселите игри по улиците с цветен прах – тук се използваше главно розово и лилаво- цветовете на любовта. Винаги съм казвала, че Индия е страна на контрасти, такъв беше и този празник – от спокойствието и посвещението в храма до лудницата по улиците имаше само една крачка.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Какви хора имаше на него? Колко продължи?

За 2 седмици градът се изпълва с туристи от цяла Индия, както и редовните чужденци и по улиците е трудно да се разминеш. Предвижването с кола или тук-тук е направо невъзможно. Всички хора – и малки и големи – са покрити с цветове от главата до петите – дори кучетата и свещените крави. Лудостта по улиците достига такива размери, че дори нахалните маймуни, които обикновено закачат хората, сега се бяха покрили вдън земя и не смееха да си покажат носа. Във вихъра на фестивала и по тъмно не е препоръчително за жени.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Какво най-силно те впечатли във фестивала?

Може би това, че възрастните хора се превръщат в деца за един ден и си позволяват хубаво да се изцапат без никакви правила и притеснения. Всички са ухилени до уши и весело подвикват “Happy Holi!”. Да поиграеш с непознати хора, да се повеселиш от сърце, да се поизцапаш с кеф – от кога не сме си позволявали тези малки удоволствия. Спонтанността в изразяването на индийците винаги ме е очаровала. И тази цветна игра е именно спонтанно изразяване на себе си.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Тази индийска традиция се разпространява по света с позитивната си емоция. Дават ли си сметка индийците за това, според теб?

Мисля, че повечето индийци не си дават сметка, че този фестивал се празнува на толкова много места, че даже и в България. Но определено са наясно, че Индия е страна на фестивалите и те наистина могат да научат хората как да празнуват магията на живота.

Още за фестивала Холи в Индия можете да научите от историята и снимките на Лора в нейния блог.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Била ли си и на други издания на Фестивал на цветовете?

Била съм на Холи и в Непал, където беше не по-малко цветно и весело. Мащабите и тълпите бяха по-малки, но пък атмосферата беше по-приятелска. Истории и снимки от тези пътешествия може да разгледате в блога ми Sharing is everything.

Снимка: Лора Василева
Снимка: Лора Василева

Индийската традиция Холи започва да оцветява и България. Това лято за втора поредна година у нас ще се проведе Фестивалът на цветовете. Началото е на 20 юни в София, след което шарените прахове ще преминат и към Пловдив. Повече за цветният празник в България ще намерите тук.

Фестивала на цветовете

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.