Катерачи и алпинисти за опазването на дивите животни по скалите

0


Дата на събитието: 01.05.2015

Сподели

Shares

 

На 1 май от 20 ч. по време на Ботевата алпиниада в района на Враца експерти биолози от проекта „Не сме сами на скалите“ ще разговорят с катерачи и алпинисти от цялата страна за опазването на защитените видове животни, чийто единствен дом са скалните масиви. С презентацията ще се обърне внимание на катерачите, че по скалите живеят защитени видове птици и бозайници; как трябва да се държим, така че да не ги засягаме и пазим; какви са конфликтите между катерачите и животните; какво казват законите; какви са проблемите и какви са решенията. Заинтересованите катерачи ще могат да научат повече за скалолюбивите диви животни и като посетят информационния щанд на проекта, който ще бъде разположен в района на скалите за катерене.

„Скалите са място, където човек може да предизвика себе си, да провери своите умения, да се развива. В същото време хората „Не сме сами на скалите“ – скалните масиви са дом на различни животни, някои от които редки и защитени не само в България, а и на европейско ниво. Ето защо е изключително важно в България да се започне съвместна работа между биолози и катерачи за регулиране на катерачната дейност в територии, които са ценни за защитените животни.“ – казват инициаторите на проекта от СДП „Балкани“.

„Не сме сами на скалите“

От февруари насам „Не сме сами на скалите“ и Българска федерация по алпинизъм и катерене обединиха усилия в посока регулиране на режимите за достъп до катерачни обекти, намиращи се в защитени територии и защитени зони, при които има ясни условия от кого, кога и как може да се извършва катерачната дейност.

Едно от предложенията е въвеждането на сезонни ограничения на спортните дейности на открито. По този начин ще се предотврати безпокойство на дивите животни в чувствителни за тях периоди – гнездови и размножителен период, зимните месеци и т.н.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.