Фестивал на Белия щъркел

0
 

Сподели

Shares

Щъркелите се завърнаха и е време да им се порадваме. Тази година за десети пореден път ще се проведе Фестивал на Белия щъркел. Датата е 16 май (събота), от 10 ч., в парка на Белия щъркел в село Белозем, община Раковски. Мястото не е избрано случайно – Белозем е обявено за Европейско село на Белия щъркел.

Бял щъркелФестивалът се провежда от 2005 г. Основната му цел е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. Подобни събития се провеждат и в останалите 13 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

Тази година фестивалът ще бъде с международно участие – на гости ни бъдат представители на Македонското и Турското Европейско село на щъркелите. Ескикараагач, Турция е част от мрежата на Европейските села на щъркелите от 2011 г, а през 2013 г. към мрежата се присъединява и Македонското село Чешиново – Облешево.

Бял щъркел

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да направи щъркелови сувенири в работилницата и да изгледа интересни филми за щъркелите и природата в читалището.

Какво ви очаква на фестивала в Белозем на 16 май.:
Музикална програма – открита сцена в парка на Белия щъркел
Етнографска сбирка
Фотолов, риболов
Поглед в гнездото на щъркел от кулата чрез зрителна тръба и бинокли
Снимка с щъркеловото семейство
Изложение на местни продукти и кулинарни изкушения
Футболен мач на ветерани от Белозем и Зелени Балкани
Музейна сбирка на европейските села на щъркелите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.