Силно карибско начало на Red Bull Cliff Diving 2015

0
 

Сподели

Shares

Със зрелищно състезание в Картахена, Колумбия беше открит сезонът на Red Bull Cliff Diving сериите за 2015.

Първата победа за годината беше със стилно изпълнение на четирикратния шампион Гари Хънт. Англичанинът отбеляза 20-тата си поред победа за седемте години в Световните серии. Той отбеляза втория си най-висок личен резултат в историята си.

Гари Хънт
Гари Хънт:
„Във възторг съм! Исках да се гмуркам последен и за това използвах моя triple quad като първи избор и беше страхотно. Беше много трудно да се гмуркаш след Орландо! Тълпата пощуря по него, но това се очакваше, защото той е героят тук. Беше страхотно, че успях да го надскоча.Доволен съм, че се справих с нервите си и благодарение на тренировките се чувствах силен и уверен там горе. Чувствах се сигурен, влизайки във финалиякръг, защото вече имах преднина, но съм бил и преди в такава позиция и не съм печелил, затова си казах, че не трябва дасе отпускам, защото има още работа да се върши!“

Събитието беше изключително важно и за легендата на височинното гмуркане – колумбиецът Орландо Дюк. Тази година Световните серии за първи път са на негова родна земя. „30 000 гласовити зрители подкрепяха своя местен герой Орландо Дюк, спомагайки на колумбиеца за най-добрия му старт на сезона за последните три години.“ – разказа организаторите от Ред Бул. Заелият второ място американец Дейвид Колтури (с български произход) също направи много силно представяне, гмуркайки се в новата година с нов личен рекорд.

Орландо Дюк
Орландо Дюк:
„Излизането на платформата на края беше страхотно, чувствах се като рок звезда! Всички викат и пляскат и аз се забавлявам. Веднъж стъпил на платформата, обаче, съм готов. Казах на другите гмуркачи, че ако трябва да бъда честен – това ми харесва! Ходенето до ръба на платформата и всички хора…просто е невероятно, фантастично! Колкото и да е забавно, всичко става надпревара за мен. Може би е било повече, защото тренировките ми бяха по-добри. Беше добър старт, на подиума съм и съм там още от началото. Правя добри гмуркания в тренировките и съм убеден, че мога да се представя добре. Просто трябва да се фокусрам малко в надпреварата, но мисля, че ще е добър сезон за мен.“

Световните серии никога не са имали по-силно начало с най-добрите атлети, които бяха във върховна форма за надпреварата след шестмесечна зимна почивка. Високи резултати в свободните кръгове и новобранци с впечатляващи гмуркания, които никога не са правили преди и поредна убедителна победа за 30-годишния Гари Хънт. Дали Хънт беше звездата в Картахена остана под въпрос, тъй като приветствията за Орландо Дюк, който за първи път се състезава в световните серии на родна земя, направиха състезанието много специално. Любимецът на публиката отбеляза, че е останал фокусиран в надпреварата, но че гласната подкрепа и овациите, които придружаваха обявяването му при качването на платформата са били едно фантастично чувство.

Дейвид Колтури
Дейвид Колтури:
„Чувствам се на върха на света в момента. Времето извън сезона беше страхотно за мен – тренирах много здраво и най-накрая чувствам, че нещата се нареждат. Всеки дава всичко от себе си, а това беше едва първата спирка от Световните Серии. Никога не съм правил серия гмуркания като тези, които направих днес –това е нов връх за мен.Миналата година имаше своите върхове и спадове, но тази година чувствам, че съм сред тези на върха. Имам три пети места зад гърба си в Световните серии, което е ок, но чувствам че това ще е моята година!“

След изключителното начало на Карибите, елитът на височинното гмуркане се отправя към студените води на Ла Рошел, Франция, за втората спирка на 17-ти май, неделя.

Тази година в сериите отново ще има българско участие. Тодор Спасов, мъжът от корицата на брой ЛЯТО 2014 на 360°, се завръща в състезанието с уайлд кард в 6-та спирка, Босна и Херцеговина на 15-ти август.

Тодор Спасов
Тодор Спасов – корицата на летния брой на 360° от лято 2014

Преодоляващо гравитацията свободно падане, придружено от зашеметяващи трикове – това е височинното гмуркане. Най-добрите атлети в спорта скачат естетически от почти три пъти олимпийската височина, без каквато и да е защита, освен своята концентрация, умения и физически контрол. За по-малко от 3 секунди, гравитацията задвижва телата на гмуркачите, докато те падат от еквивалента на 8-етажна сграда, достигайки скорост над 85 км/ч.

Red Bull Cliff Diving 2015
Снимка: Red Bull

От 2009-та година, Световните серии Red Bull Cliff Diving са предоставили платформа за спиращ дъха екшън и скокове с невероятна сложност, насочвайки прожекторите, както към топ атлетите, така и към младите таланти. От 2014 има и Световни серии за жени. В своя седми сезон този бързо развиващ се спорт ще короняса нов шампион по време на осем взискателни състезания за мъжете и три спирки за жените. Между април и септември, този чисто екстремен спорт ще докосне водите в естествена и градска среда, както и отдалечени и традиционни места навсякъде из южна Америка, Америка и Европа и ще сложи грандиозен край на сезона в 50-тата надпревара от Световните серии.

Red Bull Cliff Diving 2015
Снимка: Red Bull

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.