Грег Лонг – сърф откривателят

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Попитайте легендата на големите вълни Грег Лонг какво наистина го вълнува и той ще ви каже, че не е адреналинът, не е „зелената стая“ (вътрешността на тунела, оформен от вълната), а това да преначертава картата на сърф локациите по света.

Грег Лонг - сърф
Снимка: Alan Van Gysen / Red Bull Content Pool

„Вдъхновява ме изследването на нови райони, места, за които никой не се е сещал, дори и да не открием вълни там“, обяснява той. „Големите вълни и пътуването просто вървят ръка за ръка.“

По време на това пътешествие 30-годишният калифорниец направи поредица от легендарни карания, включително по 12-метрова вълна на състезанието „Куиксилвър Инвитейшънъл“, проведено на Северния бряг на остров Оаху, Хаваите, през 2009-а. Той е единственият сърфист, печелил всички най-важни състезания на големи вълни.

През 2012-а идва падането, което почти го убива. Докато кара при Кортес Банк – прословутото подводно възвишение на 166 км западно от Сан Диего, той пада, когато друг сърфист го засича, и остава под водата в продължение на три вълни. Изключително трудно е да оцелееш след такова преживяване, а Лонг изпада в безсъзнание за минута. Травмата пука милиони капиляри в дробовете му и той плюе кръв, когато най-сетне идва на себе си. Обмисля да се откаже завинаги от големите вълни, но година по-късно печели Биг Уейв Уърлд Тур – световната верига състезания по сърф на големи вълни.

Грег Лонг - сърфСега обаче всичко това е зад гърба му и той се е концентрирал върху откриването на следващия Кортес Банк. Води и движението за съживяване на падъл-ин сърфинга на големи вълни, при който влизаш във вълната с гребане с ръце, а не теглен от джет.

„Предизвикателството е, че за получаването на типа вълни, които търсим, е необходим много специфичен риф“, казва Лонг. „Но ни предстоят вълнуващи години.“

Постижения

2003 г.: Печели състезанието „Ред Бул Биг Уейв Африка“ на 19-годишна възраст.
2008 г.: Печели състезанието „Маверикс“ и разделя парите от наградата си с останалите петима участници.
2009 г.: Записва най-голямата победа в кариерата си, като обяздва 12-метрова вълна по време на „Куиксилвър Биг Уейв Инвитейшънъл“.

„Отделям голям внимание на това“, казва Лонг. „Обичам да пътувам по света, да попивам атмосферата на непознати кътчета.“

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.