Грег Лонг – сърф откривателят

0
 

Сподели

Shares

Попитайте легендата на големите вълни Грег Лонг какво наистина го вълнува и той ще ви каже, че не е адреналинът, не е „зелената стая“ (вътрешността на тунела, оформен от вълната), а това да преначертава картата на сърф локациите по света.

Грег Лонг - сърф
Снимка: Alan Van Gysen / Red Bull Content Pool

„Вдъхновява ме изследването на нови райони, места, за които никой не се е сещал, дори и да не открием вълни там“, обяснява той. „Големите вълни и пътуването просто вървят ръка за ръка.“

По време на това пътешествие 30-годишният калифорниец направи поредица от легендарни карания, включително по 12-метрова вълна на състезанието „Куиксилвър Инвитейшънъл“, проведено на Северния бряг на остров Оаху, Хаваите, през 2009-а. Той е единственият сърфист, печелил всички най-важни състезания на големи вълни.

През 2012-а идва падането, което почти го убива. Докато кара при Кортес Банк – прословутото подводно възвишение на 166 км западно от Сан Диего, той пада, когато друг сърфист го засича, и остава под водата в продължение на три вълни. Изключително трудно е да оцелееш след такова преживяване, а Лонг изпада в безсъзнание за минута. Травмата пука милиони капиляри в дробовете му и той плюе кръв, когато най-сетне идва на себе си. Обмисля да се откаже завинаги от големите вълни, но година по-късно печели Биг Уейв Уърлд Тур – световната верига състезания по сърф на големи вълни.

Грег Лонг - сърфСега обаче всичко това е зад гърба му и той се е концентрирал върху откриването на следващия Кортес Банк. Води и движението за съживяване на падъл-ин сърфинга на големи вълни, при който влизаш във вълната с гребане с ръце, а не теглен от джет.

„Предизвикателството е, че за получаването на типа вълни, които търсим, е необходим много специфичен риф“, казва Лонг. „Но ни предстоят вълнуващи години.“

Постижения

2003 г.: Печели състезанието „Ред Бул Биг Уейв Африка“ на 19-годишна възраст.
2008 г.: Печели състезанието „Маверикс“ и разделя парите от наградата си с останалите петима участници.
2009 г.: Записва най-голямата победа в кариерата си, като обяздва 12-метрова вълна по време на „Куиксилвър Биг Уейв Инвитейшънъл“.

„Отделям голям внимание на това“, казва Лонг. „Обичам да пътувам по света, да попивам атмосферата на непознати кътчета.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.