Стартират Red Bull Cliff Diving сериите за 2015

0
 

Сподели

Shares

Едно от най-зрелищните състезания на Ред Бул започва международното си турне. Red Bull Cliff Diving сериите за височинни скокове във вода отново ще съберат елита на този красив спорт. 8 поредни спирки на 3 континента, за да се излъчи 1 шампион в края на сезона. Гранд финалът ще кулминира в Билбао през септември и ще е 50-то юбилейно издание на Red Bull Cliff Diving.

Red Bull Cliff Diving
Колумбиецът Орландо Дюк. Снимка: Red Bull

Тази година в сериите отново ще има българско участие. Тодор Спасов, мъжът от корицата на брой ЛЯТО 2014 на 360°, се завръща в състезанието с уайлд кард в 6-та спирка, Босна и Херцеговина на 15-ти август.

Тодор Спасов
Тодор Спасов – корицата на летния брой на 360° от лято 2014

Първата спирка за 2015 е в Колумбия – безспорната „Кралица на карибския бряг“, а началото е на 25 април. Това събитие ще бъде ключово за легендата на височинното гмуркане – Орландо Дюк, щастлив, че Световните серии за първи път ще са на неговата родна земя. Огромната подкрепа от родни фенове ще е в полза на Орландо по време на надпреварата.

Red Bull Cliff Diving, Орландо Дюк
Орландо Дюк. Снимка: Red Bull

Мястото на събитието за началото на 7-мия сезон е картахенският Конгресен център със своята великолепна гледка над залива Лас Анимас. Половин година след коронясването на четирикратния шампион Гари Хънт в Мексико, отново е време най-добрите в света да се гмурнат от 27 метра височина в стремежа си за успех по време на всички 8 надпревари между април и септември. Подгответе се за предизвикващо и преодоляващо гравитацията свободно падане, придружено от спиращи дъха трикове.

Red Bull Cliff Diving
Снимка: Red Bull

Атлети от седем националности са посветили времето си извън сезона в усъвършенстване на техниката си и прилагането на нови трикове. По-високо ниво на трудност и нови изненадващи изпълнения може да се очаква от хора като „Брилянтния британец“ Гари Хънт, грациозния руснак Артьом Силченко и „лицето на този спорт“ Орландо Дюк – шампионите в Световните серии са във върховна форма. Победителят във февруарските квалификации в Кали, Колумбия – мексиканецът Джонатан Паредес притежава достатъчно талант, за да се окаже главен претендент за трона; американското дуо Стивън Лобуе (N3, 2014) и Дейвид Колтури (N5, 2014)– който има български корен и бившият олимпиец на Великобритания Блейк Олдридж – това е шесторката, която този сезон ще се бори най-здраво, за да отнеме титлата на Гари Хънт.

Гари Хънт, Red Bull Cliff Diving
Гари Хънт. Снимка: Red Bull

За първите гмуркания този сезон на височина, три пъти по-голяма от тази на Олимпийските скокове – след тренировки от максимум 10 метра през зимата – елитът гмуркачи пристига в емблематичния град Картахена де Индиас, разположен в северната част на Колумбия и посещаван от хиляди туристи от цял свят. Безценно артистично и културно наследство, Картахена е град, добре познат с истории, свързани с пирати и ще добави запомняща се нова страница в историята си като домакин на откриването на сезона на най-престижната серия надпревари за височинно гмуркане.

Освен 10-те постоянни атлета, четирима уайлдкард гмуркачи ще покажат своите най-сложни скокове в 24-градусовата топла солена вода. Сред тях са колумбийските таланти Мигел Селис и Кристиан Арайон, който изпусна да се класира за Световните серии само с 0,2 точки. Бившият гмуркач от световните серии Хорхе Ферзли и участващият за първи път уайлдкард атлет Серджо Гузман и двамата от Мексико, ще подправят състезанието с допълнителен латино-американски вкус. Това са първите от 14 уайлдкард гмуркача, които ще бъдат поканени на една или повече спирки през този сезон. Елегантното трисекундно свободно падане, по време на което гмуркачите достигат скорост от 85 км/ч, ще бъде оценявано от петима межднародни съдии, начело с опитния италианец Клаудио де Миро.

Red Bull Cliff Diving
Италия. Снимка: Red Bull

В следобеда на 25-ти април Конгресния център в Картахена, обикновено място, където се провеждат събрания и срещи на високо равнище, отваря вратите си, за да посрещне 14 гмуркача от високо равнище, които ще очароват зрителите с техните въздушни трикове и високо-скоростни гмуркания от 27-метрова платформа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.