Дрехи-треньори

0
 

Сподели

Shares

Преди мобилните технологии да завладеят света, още преди Стив Джобс да завърши гимназия, атлетите използват устройства, които им помагат в тренировките. В средата на 60-те години на миналия век японски спортни клубове предлагат прости крачкомери, с които насърчават клиентите си да извървяват по 10 000 крачки на ден.

Дрехи-треньори
Снимка: Artefact Group

Днес тези уреди продължават да са актуални. Но следващото поколение устройства, които ще улесняват поддържането на добра форма са отдавна познатите ни спортни облекла. Те обаче ще осигуряват много повече от комфорт по време на тренировката. Ще измерват всяко движение, ще дават надеждни данни за физическото ни състояние и дори ще коригират стойката ни. В бъдеще личният ни треньор може да се окаже тениска или чифт чорапи. Ето как ще изглеждат те.

Умни чорапи
Снимка: Sensoria

Умни чорапи

Смарт чорапите Sensoria са с вградени сензори, които докосват стъпалата на краката. Те измерват интензивността и скоростта на крачките на потребителя и се свързват с електронна гривна, пристегната към глезена. Тя пък предава цялата информация към приложение за смартфон. Системата се допълва от аудиозапис, с който бегачите, обути в необикновените чорапи, получават данните в реално време. Така могат на секундата да коригират движенията си, за да избегнат травми и да повишат ефективността от тренировката.

Бандаж-аларма за колоездачи
Снимка: Nils Nilsen

Бандаж-аларма за колоездачи

Укрепването на мускулите, които участват в колоезеденето и бягането, може да доведе до натрупване на излишък от млечна киселина в краката. BSX Insight е първият в света сензор, който измерва интензивността на лактатния праг в мускулите на прасеца. Устройството работи като вкарва светлина в тях и отчита начина, по който тя се връща назад. Това осигурява точна картина на насищането на тъканта с кислород, което се използва за изчисляване на лактатните нива. След това алармата се свързва безжично с часовник, за да предупреди бегачи или колоездачи кога приближават своя лактатен праг – точката, в която става все по-трудно да продължат напред. Чрез активно наблюдение на тези нива, спортистите могат да работят за повишаване прага на млечна киселина.

Тъкан, отчитаща всяко движение
Снимка: Cambridge Consultants

Тъкан, отчитаща всяко движение

Xelflex е цялостна система за отчитане на движение, вградена в удобно за носене облекло. Като използват тънка оптична нишка, учените създават удобна материя, която разпръсква светлина, когато е огъната. Изобретяват начин, по който да разчетат разсейването на светлината и да го превърнат във виртуална картина на движенията на тялото. Ако скиор, например, е облечен в екип на Xelflex, той може да види дигитална възстановка на своето спускане веднага след като финишира и така да подобри техниката си.

Коригираща стойката блуза
Снимка: Artefact Group

Коригираща стойката блуза

Идеята да се създаде дреха, която да засича позицията на тялото, е вече на две години, но все още се разработва от компанията Artefact. Чрез слаби вибрации смарт блузата ще предупреждава всеки, който я носи, да коригира стойката си. Според създателите й, това значително би повишило качеството на тренировките. Устройството ще действа директно върху тялото, без да е нужно да забавя информацията, като я предава чрез телефон или екран.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.