Краси Георгиев: За конопа, чията и ултрабегачите

0
 

Сподели

Shares

Ултрабегачът Краси Георгиев за Roo‘bar – Hemp & Chia

Красимир Георгиев

Като малко момче обичах да разглобявам най-различни неща и играчки, а после да се опитвам да ги сглобявам – от колички и миниатюрни фигурки до домашни уреди. Интересът ми към дисектиране не ме снабди с докторска титла, обаче ме насочи към мозъка. Човешката психология винаги ме е впечатлявала, и разбира се, исках да бъда втори Фройд – чувства, поведение, защо правим това или онова… причината за изборите, които правим… ами, всичко ми беше толкова интересно. Наистина не можех да се наситя. Сега е абсолютно същото с тичането и правилното хранене. Затова реших да дисектирам подробно тези прекрасни енергийни десерти Roo’bar, така че да разбера по-обстойно как те могат да подобрят тренировките ми.

Да започнем с Chia&Hemp Bar:

Roo'bar

Чия винаги е била наоколо, от векове насам, още от времето на племената в Мексико, Гуатемала, Аржентина и Еквадор, които използвали семената за почти всичко, и тези магически растения били основните насаждения, които отглеждали и ценяли. Ацтеките пели песни за тях, дарявали ги на боговете, взимали ги по време на походите си…
Тези малки кафяви, тъмно сиви или бели семена идват от семейството на ментата, въпреки че всъщност нямат ментов вкус.

Но бегачите й обърнаха внимание, след като Крис МакДугъл с “Роден да тича” дойде и ни показа как Тарахумара ги използвали в ежедневието си. Няма спор, че чия е супер полезна, но защо? Това, което прави чия, е да ни даде екстра приток на енергия по време на бягане. Като начало, семената са многофункционални – може да ги накиснете, да ги сварите, да ги омесите с други съставки, или просто да ги ядете сурови. Аз лично си смесвам чия с полента и сухи плодове – има страхотен вкус. Ако им добавите вода, чия ще поеме 12 пъти повече течност от собственото си тегло, и ще ви държи хидратирани дълго време, докато същевременно поддържа нивото на електролитите ви високо. Те ще създадат защитен слой на стомаха ви, и ще действат като бариера срещу прииждащите въглехидрати и храносмилателните ензими, което ще подпомогне удължаването на процеса и ще ви даде времето и енергията, преди тялото ви да започне да се предава и да ви забавя.

Чия
Семена от чия

За пример, в 100 гр порция има по-малко от 20 гр мазнини, 15 гр натрий, 20 гр фибри, 15 гр, протеин, около 45% от дневната доза калций и фосфор. Само лененото семе и сусамът се доближават до тези стойности. За разлика от повечето продукти на пазара, чия предлага пълен пакет ползи, с бърз резултат, хубав неутрален вкус, и е много удобна за пренасяне. Така че вече би трябвало да сте доста впечатлени, но тези маниаци от Roo’bar решиха да добавят и бонус, като я смесят с конопено семе.

Конопът е перфектният протеин – по-лесен за храносмилане от месото, яйцата или млякото, а балансът между витамини, ензими, протеин и мазнини го правят абсолютен победител във възстановителния процес. Може да го използвате като олио към салатата, да препечете семената и да ги поръсите върху различни ястия, или просто да ги смесите с чия и да създадете ултимативния енергиен бар. Помага на тялото бързо да потуши възпалителните процеси, докато тичате в продължение на дни, подсилва имунната система и подобрява дейността и функционалноста на органите.

Конопен протеин
Конопен протеин

Така че, да, харесвам Hemp&Chia Roo’bar и вярвам, че ще ми помогнат по време на бягане, през болка и изтощение, да постигна поредната луда мечта…

Hemp&Chia Roobar

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.