Вячеслав Стоянов: От Аляска до Патагония с колело

0
 

Сподели

Shares

Шило в торба не седи. Без да обиждаме добре познатия ни Вячеслав Стоянов, няма как да не се сетим за тази мъдра поговорка, когато става въпрос за него и плановете му. Сред изпълнените му такива са обиколка с колело на Черно море (6000 км), за която наскоро издаде книгата „Експедиция Recycle” (около 240 стр.), изминаването на 4800 км по гръцкото крайбрежие, велосипедна щафета на Средиземноморското крайбрежие (31 000 км), организиране на колоездачен маратон в България (3 150 км) и много други, а сега заминава, за да направи нещо наистина голямо.Cycle 4 Rеcycle

Сумарно Вячеслав сигурно е навъртял велосипедирайки по света повече километраж от колите на някои хора – поне 70 хил. км по негови сметки в над 40 държави. Но този път няма да пътува сам, а взима със себе си съмишленик – Яна Меламед. С пътуването си на две гуми през Северна и Южна Америка те смятат да направят едни 60 000 километра наведнъж, за две години. Началото е планирано за месец юни, а експедицията е изследователска, от поредица “RЕcycle” – наречена е “Cycle 4 Rеcycle”. Повече за нея разказа директно Вячеслав в интервю за пролетния брой на 360°. Не се сдържахме обаче и решихме да ви споделим тук част от интересните неща, които ни разказа приключенецът. Ако искате още обаче – ПРОЛЕТ 2015.

Вячеслав Стоянов
Вячеслав Стоянов

Амбициозна идея, с която само ни радвате. Колко време очаквате да ви отнеме?
В идеалния случай планираме да ни отнеме точно две години. Това обаче са само прогнози от учебника по планиране. Ще караме айляшки – приблизително по 100 километра на ден.

Разбрахме, че експедицията е изследователска. Освен самото каране май има и по-висша цел?
От известно време пътувам с цел – да помогна за по-чистата околна среда на планетата ни. Как точно ще го направим с Яна обаче и как ще мотивираме хората, ще може да разберете от сайта ни: Cycle4recycle.com.

Cycle 4 Rеcycle

Официалното представяне на експедицията ще бъде с презентация, която ще се проведе на 22 април, от 19 часа, в „Мандала център“ в София (бул. Мария Луиза 58, ет.5).

Колко държави са по план?
Не съм ги броил, но ще са всичките от двата континента на Северна и Южна Америка. Ако имаме късмет, ще посетим и Ямайка, Куба, Хаити и Доминиканска република.

От плановете ви се вижда, че явно няма да бързате да прекосите двата континента. Трасето ви описва множество завои от източното крайбрежие чак до западното. Защо така?
За да направим подробно изследване, да се срещнем с повече хора от различни държави и да видим уникални природни забележителности. За старта избрахме бреговете на Ледовития океан, ще потеглим от Деадхорс, щата Аляска. После продължаваме на юг през Канада и на зиг-заг чак до Ушуая, до най-южната точка на Южната Америка.

Как се финансира такова нещо? Някой подкрепи ли ви?
Много хора се чудят как така все още нямаме спонсори. Писахме до близо 150 различни организации и фирми с предложение да ни съдействат, но все удряме на камък. Ние, все пак, сме от малка държава, за която малко хора по света знаят, но вярваме, че няма значение откъде си, а колко е широк твоят поглед към света. Засега спонсори ни осигуриха водо- и удароустойчив фотоапарат, а няколко приятели ни дариха общо 66 долара. Ще ни трябват близо 30 000 долара, за да осъществим мечтата си, а в момента разполагаме само с 3066. Остават ни няколко месеца до старта, но не се отчайваме. Мислим позитивно и работим по проекта, за да го осъществим. В крайна сметка, великите дела се постигат от обикновени хора.

Имаме нужда от различна подкрепа, в това число и финансова. Ако ви допада проекта ни, може да ни подкрепите с каквото можете, за което ви благодарим!

Vyacheslav Stoyanov
IBAN: BG73PRCB92301031259915
BIC: PRCBBGSF
Procredit Bank

Пълното интервю с Вячеслав ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Пролет 2015
Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.