Тайнствени статуи, които можете да видите само под вода

0
 

Сподели

Shares

Вече ви представихме 5 от най-невероятните подводни скулптури в света. Вижте и останалите в списъка:

Подводни статуи
Снимка: vgm8383/Flickr

Христос от бездната до Кий Ларго, САЩ

От калъпа на италианския скулптор Гуидо Галети излизат три статуи. За първата вече ви разказахме, а втората се намира в Гренада и е в памет на италианския екипаж, загинал при потъването на пътническия кораб „МВ Бианка Ц“ през 1961 г. Третата пък е в щатския парк „Коралов риф Джон Пененкамп“, на 8 метра дълбочина до Кий Ларго. GPS координатите ѝ са многократно публикувани, което я прави една от най-посещаваните подводни забележителности на планетата.

Подводни статуи
Снимка: Martin Zapanta

Подводна пещера, Бохол, Филипините

Това, което започва като инициатива за предотвратяване на нелегални риболовни практики, като използването на динамит и цианид, се превръща в дестинация за подводно поклонничество. През 2010 г. на дъното на морския парк „Двоен бариерен риф Биен Унидо“ до Бохол беше поставена 4-метрова статуя на Пресвета Богородица и Младенеца Иисус.

Подводни статуи
Снимка: Randy Olson / Nat Geo Creative

Фалшивият моай, Великденски остров, Чили

Историята на създаването на моаите на Великденския остров – високите по няколко метра монолитни статуи с каменни (в буквалния смисъл) лица, поражда доста теории и полети на въображението. Не е така обаче с единствената подводна статуя от вида. Тя не е дело на древни каменоделци, а на снимачния екип на филма от 1994 г. „Рапа Нуи“, отговорен за пльосването на каменното лице върху коралите.

Подводни статуи
Снимка: Shawn Miller

Йонагуни, острови Рюкю, Япония

Все още е загадка какво е създало обекта, наричан „Азиатската Атлантида“. Според някои поредицата образувания до брега на остров Окинава има твърде много прави ъгли, терасирани структури и колони, за да бъде дело на природни сили. Но пък, ако е направена от човек, как се е озовала на 5 метра под водата?

 

Ако сме запалили интереса ви към подводния свят, вижте и тези невероятни дестинации за свободно гмуркане.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.