Ад в рая: трима мъже от бряг до бряг в Хаваи

0
 

Сподели

Shares

Всичко започва в Шамони. По време на Ultra-Trail du Mont-Blanc (едно от най-трудните състезания в Европа – с дължина 166 км и обща денивелация 9600 м, но и едно от най-масовите – с близо 2000 участници) Julbo кани финиширалите да се запишат за шанса да спечелят бягането-мечта в Хаваи, заедно с две трейл-легенди, Жулиен Шорие и Джейсън Шларб.

Julbo Hawaii Trail Sesion

Целта – да пробягат за пръв път острова от юг на север, като преминат през два вулкана, високи повече от 4000 м, Мауна Лоа и Мауна Кеа. Победител е Бил Клементс от Калифорния, аматьор, който е бил с наднормено тегло и започнал да бяга през 2009 г. като част от промяната в начина на живот и диетата му. Завършил 187-и с време от 32:45 ч., Бил бива изтеглен за участие в Julbo Trail Session, където да изживее мечтата си рамо до рамо, крачка по крачка с двамата професионалисти.

Звучи страхотно, но никак не е лесно. Климатът в Хаваи е толкова неустойчив, че всичко може да се промени в рамките на едно мигване на окото, и неусетно слънцето да се смени с проливен дъжд и обратно. Отделно, теренът е разнообразен и предизвикателен, а маршрутът започва от нивото на морето и се изкачва до над 4000 м н.в.

Julbo Hawaii Trail Sesion

Първата цел: 4169 м, Мауна Лоа

Стартът е от плаж, заобиколен с поле от черна лава. на тримата бегачи им предстои най-трудната част от машрута, изкачването до вулкана Мауна Лоа. Високи треви, лава, трудно различаема пътека допълнително затрудняват бягането, но тримата все пак достигат финалната си точка за деня, макар и на светлината на челниците, 14 часа след като са тръгнали.

Julbo Hawaii Trail Sesion

“80% от времето се движехме през лава. Доста беше трудно, защото няма нищо подобно в Калифорния!”, Бил

“С цялата тази лава наоколо все едно бяхме на Луната!”, Джейсън

“Да започнеш от брега на морето и да завършиш на 4159 м беше невероятно, като имаш предвид пейзажа, който прекосихме. Никой от нас не беше изкачвал вулкан като Мауна Лоа”, Джейсън

Julbo Hawaii Trail Sesion

Ден втори: 8000 м денивелация

За да възнагради усилията на бегачите, Хаваи им предлага уникален изгрев. Но те едва имат време да го погледнат, преди отново да тръгнат по маршрута. Започват със спускане на Мауна Лоа и продължават с изкачване на 4205-метровия Мауна Кеа. Пътеката, в сравнение с тази от първия ден, е лесна, бегачите се движат с добро темпо. Достигат върха на вулкана точно навреме за залеза.

“Бил беше наистина силен и след леките затруднения през първия ден, беше в най-добрата си форма през останалото време”, Жулиен

“По пътя към втория вулкан слънцето беше много силно, беше наистина горещо, но духът ни беше висок.”, Джейсън

Julbo Hawaii Trail Sesion

Надолу към морето: цялата магия на острова

Над 4000 м температурите са ниски и бегачите бързат да тръгнат надолу още с изгрева на слънцето. След спускането по 45-километров участък пустинята е зад гърбовете им, но им предстоят тропически гори и изключителни долини, преди финала на плажа. Предизвикателството е изпълнено и островът – прекосен!

Julbo Hawaii Trail Sesion

“Пеперуди, паяци, дъги, невероятни пътеки – последният ден беше най-красивият начин да завършим това изключително приключение!”, Бил

“Ако съм научил нещо, това е, че трябва да си готов да се справиш с всякакви условия.”, Бил

Още много бягане ви очаква в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.