5 от най-невероятните подводни скулптури в света

0
 

Сподели

Shares

Тези скулптури ви предлагат възможност за уникално селфи. И въпреки че някои от тях са декор за филми, а произходът на други остава неизвестен, всички те подкрепят идеята за опазване на океаните и моретата.

Подводни статуи - Гранд Кайман

Амфитрита до остров Гранд Кайман

272-килограмовата статуя на съпругата на Посейдон стои на 15 метра дълбочина и на 50 метра от югозападния бряг на острова.

Подводни статуи - Гранд Кайман
Снимка: Chris Parsons / Nauticam

Пазителят на рифа до Гранд Кайман

На острова явно си падат по подводни статуи. Всъщност авторът на тази и на предишната е един и същ. А идеята за Пазителя е на Нанси Ийстърбрук, която потопява статуята пред водолазния си магазин на Гранд Кайман.

Подводни статуи - Канкун
Снимка: Jason deCaires Taylor

МУСА (Подводен музей на изкуството) до Канкун, Мексико

„Прекрасно е, когато слънчевата светлина разкрива всички цветове на гъбите, растящи по статуите“, казва Джейсън Тейлър, създател на 500-те скулптури в реален размер, съставящи подводната инсталация до Канкун, остров Мухерес и Пунта Нисук.
За пълноценно изживяване Тейлър препоръчва на посетителите да се научат да се спускат с акваланг. Той казва: „Най-добре е да отстъпите и да видите цялата инсталация. Хубавото на това да се гмуркате е, че сте в 3D свят – гравитацията не ви пречи и не сте принудени да гледате всичко от нивото на очите, както е в галериите.“

Подводни статуи - Ню Провидънс
Снимка: jasondecairestaylor.com

Океанският Атлас до остров Ню Провидънс, Бахамите

Най-голямата подводна статуя в света също е плод на въображението и длетото на Тейлър. 60-тонната фигура символизира нуждата от опазване на океаните, защото е разположена на място, което се нуждае от спешна защита. „Наблизо има петролна рафинерия, която изпуска мръсотия върху кораловия риф“, казва Тейлър. „Туристите идват и виждат нефта, така че скулптурата е идеално средство за оказване на натиск върху рафинерията.“

Подводни статуи - Портофино
Снимка: Julie Gautier

Христос от бездната до Портофино, Италианската Ривиера

На мястото, където първият италиански водолаз – Дарио Гонцати, губи живота си, докато се гмурка през 1947-а, сега стои висока 2,5 метра бронзова статуя на Христос, създадена от италианския скулптор Гуидо Галети. Разположена е на 10 метра под повърхността и е популярна сред фрийдайвърите и водолазите, желаещи да отдадат почит на онези, поели последния си дъх в морето.

ВИЖ ОЩЕ: Останалите подводни статуи можете да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.