RAM bikes: От MTB идеята до нейната еволюция

0
 

Сподели

Shares

Къде и как се ражда един планински велосипед? Как идеята се материализира, изпитва, подобрява, а често след това дори еволюира?

За да проследим пътя на един маунтин байк от идеята, която се появява в нечия глава, до всичко, което следва след нея, докато колелото стигне до планинските пътища и пътеки, решихме да тръгнем по следите на един, даже всъщност на няколко, велосипеда RAM.

RAM bikesОТ ИДЕЯТА ДО КАРАНЕТО

Процесът по създаването на един велосипед RAM започва с концепцията, която се разгръща и развива на чертожната дъска. За да се стигне до там обаче, трябва да се следят световните и локалните тенденции, да се мисли поне с крачка напред. Идеята най-често идва от нуждата на световния пазар. Екипът на RAM bikes и отбора карачи стоят зад идеите, които се превръщат във велосипеди. След като се изясни каква ще бъде рамката и нейната окомплектовка, се правят компютърни симулации и тестове, а по-късно и лабораторни изпитания на прототипен модел.

Производството на рамките и лабораторията, в която те се тестват, се намират в Тайван – държавата, от която идват над 90% от всички качествени рамки в света. Мненията и тестовете на състезателите в отбора са също толкова важни, колкото и лабораторните изпитания.

За да стигне едно колело до пазара, то трябва да мине през яко каране. Когато се стигне до сериозен, както се казва аграрен, тест на нов прототип експериментално колело, идва ред на момчетата от отбора на RAM. Тяхната задача е да направят всичко по силите си, за да… чупят, но не части от себе си, а от велосипеда. Разрушителната сила на отбора е Иван Колев, който е достатъчно агресивен, едър и опитен колоездач, за да може да счупи, всичко, което може да се счупи. Ако има повреда, тя се анализира, отива се отново на чертожна дъска, прототипът се преработва, минава отново целия процес и пак стига лабораторните и планински изпитания, докато не се стигне до наистина качествен продукт, който може да се пусне в серийно производство и на пазара. Целият процес, от идеята до колелото в продажба, обикновено отнема около година и половина, но резултатът е същинска машина за приключения (RAM – Real Adventure Machinery).

RAM-ЕВОЛЮЦИЯТА

Работата по един модел велосипед обаче не приключва с пускането му на пазара. Случва се колелата да еволюират, за да станат по-здрави и ефективни, но за да отговарят на последните тенденции на пазара.

Един от най-интересните примери за развитие при RAM bikes е рамката на велосипеда Synergy, която е извървяла дълъг път. Историята му започва с една идея, която преминава на чертожната дъска, а по-късно се превръща в прототип, който се прави всичко възможно, за да се счупи по време на тестовете. После рамката се връща на чертожната дъска, за да се подобри и пак се тества, докато не стане достатъчно надеждна, за да се превърне в основа за велосипед, с който дори агресивен състезател да се чувства сигурен. Това е колелото, за което от RAM bikes казват, че е претърпяло най-голямо развитие във фирмата.

RAM bikesDHX2 е друг еволюирал проект на RAM, започнал от нулата. Той е конструиран и създаден специално за марката и в него са вложени много идеи и опит, включително проучвания на външни специалисти. В хода на развитието си, този велосипед се е съобразил и с много от тенденциите, които се налагат на пазара, и от „машините“ за спускане на RAM може да се каже, че е еволюирал най-много.

RAM bikes
DHX2

Нещо, което се завръща този сезон, е 4 Cross колелото на RAM. Първоначално FOUR X е било разработено с помощта на Мартин Огден – известен състезател от Англия, който в момента е треньор. През април-май 2014 този форкрос модел е бил подобрен и сега излиза с нова сила на пазара. Той вече е много по-корав и лек. Част от новостите са, че рамката му е променена, има по-широка тръба на средното движение, по-голямо разстояние между гумата и задните тръби, позволяващо използването на по-широки гуми, има конусно чело и подсилена задница.

RAM bikesВ момента се пуска и друг велосипед, който е изцяло проект, идея, на хората от RAM. Той също е за спускане и вероятно го очаква същата история. Очакваме да разберем.

За развитието на велосипедите RAM, освен отбора и спонсорираните карачи, много помагат и всички хора, които ползват колелата. Често се случва екипът да получава обратна връзка, предложения за промени, идеи от хора, които са си купили велосипед от тях. Реално много от тенденциите идват от пазара, от крайните потребители, които променят изискванията си. Дори от Фейсбук страницата идва полезна информация, която подобрява работата на RAM bikes, казват от фирмата. Компанията е отворена и не само, че приема съвети от крайните потребители, но и ги търси. Мненията в повечето случаи се записват в база данни и се използват, за да се развива марката. Ако и вие имате какво да кажете на RAM bikes, заповявайте.

RAM bikes

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.