Как да предпазим зимните маски от запотяване?

1
 

Сподели

Shares

Няколко полезни съвета, с чиято помощ да предотвратите запотяването на скиорските или бордистките си маски.

Как да предпазим зимните очила от запотяване?
Снимка: Sam McMahon

Избягвайте топлия въздух и потта

Замъгляването на маската се получава, когато топлият въздух от тялото ви докосне вътрешната част на плаката, охладена от отрицателната околна температура. Водата във въздуха кондензира в малки капчици, които се захващат за плаката и намаляват видимостта ви.

Един от най-лесните начини да избегнете това е като не позволявате на топлия, влажен въздух от дишането ви да влиза в контакт с вътрешната част на очилата, което често се случва, когато пъхнете маска за лице под долния им край. Това отвежда топлия въздух нагоре към плаката и ви заслепява за нула време.
Вместо това можете да покриете само брадичката и врата или да си вземете маска с дупка за устата.

Друга класическа причина за запотяването е че хората носят очилата, докато самите те се потят, дали от ходене или от търкаляне в пудрата в опит да се изправят. Когато не карате, най-добре не оставяйте очилата на челото си, защото това насочва топлината и потта от главата и шапката ви право в плаката. Вместо това сложете слънчеви очила и приберете другите (но не във влажния си джоб).

Дръжте ги вентилирани

Всички добри маски имат някаква вентилационна система, която позволява на въздуха да се движи вътре и да изтласква топлия, влажен въздух навън. Пазете вентилационните отвори чисти, затова ако паднете през глава и се изтърколите в снега, проверете ги набързо. Уверете се и че маската, каската или шапката не ги блокира.

Ако все пак отворите се задръстят, бъдете нежни! Най-вероятно снегът ще е замръзнал, затова не го дърпайте силно. Няколко потупвания ще са достатъчни, за да го махнете.

Как да предпазим зимните очила от запотяване?Ако въпреки всичко се запотят

Както казва „Пътеводителят на галактическия стопаджия“, БЕЗ ПАНИКА! Най-лошото нещо, което можете да направите на мокри, запотени очила е да опитате да ги забършете с влажния калъф, като по този начин замажете всеки сантиметър с лед и киша. В най-добрия случай само ще усложните проблема, а в най-лошия – ще увредите непоправимо покритието на скъпата плака.

Вместо това си носете резервна плака или се насочете към най-близкото кафене или ресторант и използвайте сешоарите им (но не приближавайте очилата толкова, че да ги стопите!). Изчакайте водата да се изпари и след това използвайте суха кърпа или калъф от микрофибър, за да махнете евентуалните остатъци. Ако няма сешоари, леко попийте със суха тоалетна хартия.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Каквото и да правите, при определено условия, ски маската ви ще се запоти без значение дали струва 30лв или 300лв. Става дума за ходене по баирите, където има много жега и потене, а не за ски спускания, където тялото не отделя толкова много топлина, а и вятърът минава през отворите.Ползвал съм евтина от неизвестен производител ски маска , а също така и скъпа на известна марка с фотохромна леща, тоест затъмнява и изсветлява в зависимост от светлината. Отворите за устата и носът на балаклавата(бандитската маска) трябва да са наистина големи, за да не се връща дъхът обратно и нагоре към маската. Обикновено балаклавата(бандитската маска) я изтеглям така, че устата и носът ми да са изцяло отвън и така нямам проблем, но при много ниски температури и вятър идва момент в който тези две части от човешкото тяло замръзват и ща не ща изтеглям балаклавата върху тях….и следва запотяване на маската. За какви сешоари говорите във високите части на планината не ми е ясно. :) Ток, обхват на телефони и сешоари там няма. :) Вариант който не съм ползвал е ски маска с миниатюрни вентилаторчета с още по-миниатюрни батерийки. Не съм я срещал на българския пазар, но съм виждал хора с такива.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.