Със ски по целия свят (продължение)

0
 

Сподели

Shares

Вече ви представихме четири пътешествия, които всеки скиор трябва да направи поне веднъж в живота си. А сега – и останалите четири:

Ски като за последно - От Рут
Снимка: Bob Coleman/Flickr

Ски тур по От Рут (Високия път), Франция и Швейцария – между най-прочутите алпийски върхове

Легендарният ски тур свързва не по-малко легендарните курорти Шамони във Франция и Цермат в Швейцария. Зашеметяващият шестдневен преход във високата планина започва в сянката на Монблан и завършва по склоновете на Матерхорн (или обратното).

По пътя ще се изкачвате и спускате със ски по някои от най-живописните алпийски върхове и проходи, ще минавате по глетчери, ще спите в хижи и ще покарате в курорта Вербие, който предлага някои от най-добрите достъпни с лифт склонове в света. Ще усетите от първо лице и вековната алпийска култура, която е проникнала във всички аспекти на тукашния живот – от храната до местните езици.

За да тръгнете по От Рут не трябва да сте експерти в ските, но сериозната физическа подготовка е задължителна, за да можете без проблеми да преодолявате денивелация от 1000-1500 метра дневно. Трябва да можете да карате по склонове със средновисока трудност във всякакви условия, да владеете кънковидната стъпка и страничното изкачване и да можете да се завъртате на място с вдигане и обръщане на посоката на ските върху склонове с наклон 40 градуса и твърд сняг.

Така че най-добре потренирайте ски преходи преди да се отправите към Алпите. А там, освен ако не сте ветерани в ски алпинизма, наемете водач, който ще познава терена, състоянието на снега по това време и лавинните условия.

Ски като за последно - Портийо
Портийо, Чили – в преследване на безкрайната зима

Поне веднъж в живота си всеки скиор трябва да си постави за цел да преследва безкрайната зима. Иначе казано – през зимата си караш по нашите планини, а лятото – някъде в Южното полукълбо, най-добре – в Чили или Аржентина. Андите са най-високата планина в Западното полъкълбо и не приличат на никоя друга – назъбени, високи, пусти и неописуемо красиви.

Ски центърът Портийо е сгушен в отдалечено кътче на Чилийските Анди, на около два часа от Сантяго, и е заобиколен от върхове, високи почти 6000 метра. Предлага над 480 хектара високопланински терен – дълги склонове без дървета и стръмни улеи, които завършват при жълтия, 450-местен хотел „Портийо“. Всички, които карат тук, спят в него, което създава неповторима атмосфера на другарство между скиорите. Стилът му смесва старовремска елегантност и непринуден скиорски чар – има вечерен чай, шумен бар с жива музика всяка вечер и снимки с автографи на Аксел Лунд Свиндал и Дарън Ралвс по стените на сутерена.

Огромната планинска долина има лифтове и от южната, и от северната си страна, така че независимо какви са условията, може да се кара. За по-екстремните скиори е подходящ кулоарът Супер Ц – невероятна, 1400-метрова линия с 40-50-градусов наклон, предлагаща изкъртващи завои и гледки към Аконкагуа.
В края на деня можете да разпуснете в горещата вана с панорама към езерото Лагуна дел Инка и да се полюбувате на залеза. Това е животът.

Спускането със ски до езерото не е за изпускане от напредналите скиори. За да стигнете до най-дългата линия, в началото трябва да направите малък преход или траверс, а след това ви чакат широки завои чак до кристалните води на езерото.
„Портийо“ е отворен от юни до края на септември, а през август пада най-много сняг. Резервации се правят за седмица – от събота до събота, а цените включват стая, закуска, обяд и вечеря и карта за лифта.

Ски като за последно - Киргизстан
Снимка: Thomas Depenbusch/Flickr

Киргизстан – ски по Пътя на коприната

Трудно може да се намери дестинация, предлагаща ски приключение като това в Киргизстан, с комбинацията му от страхотна пудра и богата култура. Страната лежи на кръстопътя между Русия и Азия по древния Път на коприната и се състои предимно от планини, съдържащи някои от най-големите глетчери на азиатския континент. Зимният сняг в Тяншан не прилича на никой друг по света, хората са дружелюбни, номадската им култура е екзотична.

В Североизточен Киргизстан туроператорът 40 Tribes предлага ски пътешествия със и без водач, започващи от юртите Ялпак Таш в долината на второто по големина соленоводно езеро в света – Исък Кул. За начало прекарвате една нощ с местно семейство в селцето Ичке-Йергез, после товарите екипировката на коне и се изкачвате 5,6 км със ски до двете традиционни юрти, заобиколени от 3700-метрови върхове. През деня пускате през леката и суха пудра в района, а вечерта се събирате около печката на дърва и хапвате типични местни ястия (предимно кнедли и овнешко), играете игри и си разказвате истории с водачите и готвачите, докато бавно попивате киргизкия начин на живот.

Обиколките се организират от януари до март. Трябват ви ски с талия поне 115 мм, зимен спален чувал, колани за пантене и лавинно оборудване. Нивото ви трябва да е от напреднал до експерт и да имате поне година опит в каране извън пистите.

Ски като за последно - Норвегия
Снимка: Daniel Weiss/Flickr

Норвегия – плаване и ски в страната на среднощното слънце

В света са останали малко места, които предлагат усещането за чисто изследователство. Свалбард е едно от тях. Разположеният на 1000 км южно от Северния полюс остров Шпицберген – най-големият в архипелага Свалбард, предлага почти 40 000 кв. км непокътната планинска пустош, спускания, достатъчни за цял живот, а през пролетта – и 24-часова дневна светлина. Всичко това е достъпно по вода и със ски.

Шпицберген означава полярни мечки, ски от планински върхове до брега и кораба, невероятни пейзажи и разнообразие от терени за всеки скиор. Бреговата му ивица е дълга над 3000 км, в обширната вътрешност бродят северни елени, а моржове се излежават на минатюрни айсберги.
Тук ще намерите широки, открити склонове, глетчери, някои от най-красивите улеи на планетата, стръмни спускания и дебела снежна покривка. Времето обаче може да е лошо – бурно, мокро и студено.

Ски сезонът в Свалбард продължава от април до юни, а няколко фирми предлагат пътуване с кораб на север покрай брега на Шпицберген, по време на което можеш просто да си харесаш някое място, да стигнеш с лодка до сушата, да се изкачиш и спуснеш със ските. До острова се стига с полети от Осло и Тромсьо.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.