360° фотограф: Яне Голев

0
 

Сподели

Shares
Яне Голев
Яне Голев

Поредицата „360° фотограф“ продължава с пълна сила и красиви кадри. В нея ви представяме талантливи хора, на чиито екстремни и приключенски снимки, че и на тях самите, сме фенове.

Снимка: Яне Голев
Безбог. Снимка: Яне Голев

Един от любимите фотографи на 360° напоследък, както сигурно си личи от кориците и голяма част от списанието е, Яне Голев. Той е от малкото хора в България, които професионално се занимават с фотография, при това с уклон към екстремните, екшън спортове и планините. Точно наш човек, както и звучи. Въпреки това, дълго време ни убягваше, виждахме силните му кадри, слушахме за него, но все се разминавахме. Повод да се срещнем с фотографа се оказа общият ни проект с Red Bull – приключенският университет JOURNEYversity.

Боулдърлен. Снимка: Яне Голев
Боулдърленд. Снимки: Яне Голев

Яне, който имаше избледнели детски спомени от катеренето, стана част от втората сесия на университета, чиято тема бе въпросният спорт. И така, с Red Bull JOURNEYversity и обучението в Боулдърленд, върнахме Яне към катерачното му детство, учейки го да виси на въже и снима. Освен с талант и изобретателност (този човек може да се покатери навсякъде, за да намери гледна точка за снимки), той ни впечатли силно и със своя хъс да съчетава катерене и фотография – явно и двете му се отдават.

Витоша. Снимка: Яне Голев
Витоша. Снимка: Яне Голев

След като в залата за катерене видяхме колко го привлича екстремното, изпратихме Яне да снима най-тежкото планинско състезание в България – Xco Adventure Sup 2014. Част от снимките, ако не сте попадали на тях, можете да видите в серията статии с интервюта и репортажи в 360mag.

XCo Adventure Cup 2014. Снимка: Яне Голев
XCo Adventure Cup 2014. Снимка: Яне Голев

През есента на 2014, когато решавахме каква да бъде основната тема на брой ЗИМА 2014 на списанието, Яне вече сериозно се беше запалил по катеренето. Беше ни станало ясно и че една от най-силните му страни във фотографията са портретите. Така стигнахме до извода, че няма по-подходящ човек от него, който да се заеме с нелеката задача да заснеме всичките ни 13 зимни героя, които красят корицата на списанието. Освен техен фотограф, Яне се превърна и в хореограф – караше ги да висят с главата надолу, да подскачат със ски и сноуборди и да се смеят дори на сериозните кадри. Резултатът е налице – ако сте го подминали по РЕП-ове, магазини и бензиностанции, можете да видите част от него тук.

Зимни герои
Яне (фотографът) и Виктор Троянов (авторът) с част от зимните герои

Това, което не се вижда зад кадър обаче, говори много. Едно от нещата, които ни радват най-много, освен снимките, разбира се, са лепенките цитопласт по пръстите на Яне… да, той се запали сериозно по катеренето, толкова, че му се налага да укрепва изтънялата от боулдъри кожа. Ако попадате на силни кадри от Боулдърленд или такива с инструкторите на залата по състезания, най-вероятно са негови. Яне е сред най-честите посетители на катерачната зала и това си личи – по снимките му и категорията трудност на маршрутите, която вдига постоянно.

Катерене
Снимка: Яне Голев

Покрай брой ПРОЛЕТ 2015 на списанието решихме да се възползваме от факта, че Яне познава много добре залата за катерене, почти всяка стъпка, хватка и човек в нея, и му дадохме нова задача. Да ни запознае с инструкторите на Боулдърленд. Така той не само направи портретните и екшън кадри, но и взе интервюта и написа текст, който можете да видите в списанието, което излиза около Великден.

Снимка: Яне Голев
Част от фотосесията за статията за кросфит и стрийтфитнес в пролетния брой на 360°. Фотограф отново е Яне Голев

Това обаче не е черешката на тортата за Яне в този брой на списанието. Познайте кой отново е виновник за кадъра от корицата с Дизела. Няма нужда да обясняваме. Има нужда да добавим обаче, че това не е всичко – силните снимки на Яне продължават и в интервюто с големия български ориентировач. А светлината, в която ще видите Дизела, определено ще ви изненада.

Дизела
Снимки: Яне Голев

Ако и вие като нас сте впечатлени от снимките на Яне и искате още – има ги, при това са силни, екстремни, пълни с дълбочина и динамика. Той изглежда се е насочил към outdoor спортовете, което е добра новина за нас и вас, защото ще имаме повече поводи да се радваме на фотографиите му и в 360°.

Яне Голев
Снимки: Яне Голев

Сред местата, на които са публикувани снимки на Яне в чужбина, са:
GEO magazine International, Vogue-UK, International Rafting Federation, Progress-Austria, Photography Served-New York, DJ magazine-UK, Photo-France, Resident Advisor-Germany, HYMY-Finland, Definitive Touch, Beatport-USA и др.

Марвин Шалмина
Фрийстайл сноуборд състезанието Red Bull FRAGMENTS. Снимки: Яне Голев

В България снимките му можете да срещнете в:
GEO, Men’s Health, DJ Magazine, HEЯR, Интро, Едно, Go Guide, Bravacasa, Капитал Лайт, Българска Таекуондо Федереация и, разбира се, списание 360°.

Red Bull Ride The Palace в НДК. Снимки: Яне Голев
Red Bull Ride The Palace в НДК. Снимки: Яне Голев
Снимки: Яне Голев
Снимки: Яне Голев
Снимки: Яне Голев
Снимки: Яне Голев
European Rafting Championships Slovakia 2014
European Rafting Championships Slovakia 2014. Снимка: Яне Голев
Кончето в Пирин по време на XV Race 2008. Снимка: Яне Голев
Кончето в Пирин по време на XV Race 2008. Снимка: Яне Голев
Снимки: Яне Голев
Рила. Снимка: Яне Голев
Витоша
Витоша. Снимка: Яне Голев
Витоша. Снимка: Яне Голев
Витоша. Снимка: Яне Голев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.