Валери Розов – да имаш мечта

0
 

Сподели

Shares

Валери Розов спокойно може да бъде наречен легенда на бейсджъмпинга и парашутизма. Той е двукратен световен шампион (1999, 2003) по единичен акробатичен скок – дисциплината в парашутизма, в която се изпълняват фигури в свободно падане, европейски шампион и носител на Световната купа (2002), шампион от X Games (1998) в скайсърфинга (пак фигури в свободно падане, но с дъска на краката), шампион на Русия по алпинизъм (2002 и 2004), участник в поставянето на настоящите световни рекорди за най-масов групов акробатичен скок (400 човека) и най-масов уингсют полет (100 човека). Организира и изпълнява много уникални бейсджъмп проекти в различни планини и на всички континенти.

Валери Розов - Антарктида
Валери Розов в Антарктида. Снимка: Thomas Senf/Red Bull Content Pool

Розов е роден на 26 декември 1964 г. в Нижни Новгород. Освен от парашутизъм, бейсджъмпинг и уингсют полети, се увлича и от сноуборд, гмуркане и снимане на филми. Философията му за живота е простичка:

„Да имаш мечта и да тръгнеш към нея.“

Валери се прочува през 2009-а, когато става първия човек в историята, полетял с уингсют в кратера на активния вулкан Мутновский в Камчатка.

Валери РозовВместо да лежи на лаврите си обаче, на следващата година той води експедиция в Антарктида и скача от една от най-красивите планини на континента – Улветана. През 2012-а се насочва към индийските Хималаи и скача от връх Шивлинг (6543 м), а година по-късно поставя нов световен рекорд за бейсджъмп от най-голяма височина – 7220 м над морското равнище, от връх Чангце в масива на Еверест. Повече подробности за рекордния скок прочетете тук.

Валери Розов - Чангце
Валери Розов след скока от Чангце

Но историята му не свършва и дотам. Останалите постижения на Валери включват бейсджъмп от върховете Серо Торе и Торес дел Пайне в Патагония, Кюкюртлю (в масива на Елбрус) и Ушба в Кавказ, Гран Жорас, Монблан, Пети Дрю и Матерхорн в Алпите, Амин Брак в Каракорум, Грейт Сейл Пийк на остров Бафин, Канада, прелитане с уингсют над цялата ширина на Татарския проток (от континентална Азия до остров Сахалин). Както ви разказахме, наскоро пък стана първия човек, полетял с уингсют от склоновете на африканския първенец Килиманджаро.

Валери РозовВъпреки че биографията на Валери е пълна с екстремни проекти на най-невероятните места на планетата, той обича най-много да прекарва време у дома със семейството си. Това само допълва портрета на Розов като изключително разностранна личност: гладен за приключения търсач на адреналин, пътешественик, автор на различни спортни и телевизионни проекти, каскадьор, запален фен на планините и парашутизма, семеен човек, почитател на италианската кухня и в същото време – олицетворение на свободата.

Валери Розов
Снимка: Red Bull

Връхните точки в кариерата на Розов

2009 г.:
Първият човек, скочил с уингсют в кратер на вулкан
– вулканът Мутновский, Камчатка, Русия.

2010 г.:
Първи бейсджъмп от западната стена на Матерхорн и западната стена на Пети Дрю
в Алпите.

2011 г.:
Първи бейсджъмп с уингсют от северната стена на Матерхорн
от височина 4150 м.

2012 г.:
• Първо пресичане с уингсют на Татарския проток
, Русия. Валери скача от хеликоптер на височина 4000 м и пада свободно за около 2 минути преди да се плъзне над протока.
Първи бейсджъмп от вр. Шивлинг (6453 м) в индийските Хималаи.
Световен рекорд – едновременен уингсют полет на 100 човека над Перис, САЩ.

2013 г.:
• Световен рекорд – най-високият бейсджъмп
– от височина 7220 м по склоновете на вр. Чангце в Хималаите.
Първи бейсджъмп от южната стена на вр. Гран Жорас в Алпите (от височина 3950 м).

2015 г.:
Първи бейсджъмп с уингсют от склоновете на Килиманджаро
, от височина 5460 м.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.