Първи път, втори път… Балканчето е продадено

0
 

Сподели

Shares

Балканче със златна рамка и дървени дръжки от 78-ма. Първи път, втори път… Продадено на господина с папийонката на бели точки!

Младен Чуканов - един от двамата организатори на вело търга в София. Фотограф: Минко Минев
Младен Чуканов – един от двамата организатори на вело търга в София. Фотограф: Минко Минев

На 29 март, неделя, в клуб „Грамофон“ в София е планиран да се случи търг за колела, части и аксесоари. Основни виновници за него са двама колоездачни ценители – Николай Лазаров и Младен Чуканов. Те разказаха в специално, направо гръмко-ексклузивно, интервю за 360° повече за търга, търсенето и намирането, ръждясалите находки, Бай Джи и елегантното на колоезденето.

Защото – който разбира, на вело търга се спира!

Николай Лазаров
Николай Лазаров от Velomobile – другият организатор на велосипедния търг

Решихте да организирате търг за колела в София. Откъде се взе тази идея?

Ники: Аз заедно с мой близък приятел управляваме интернет платформата Velomobile.bg. Това е сайт само за велосипедни обяви. Там имаме опция за онлайн търгове. Ако някой иска бързо да се отърве от колело, защото с години го прескача из апартамента или си е одрал няколко пъти колата в гаража, пуска го на търг за символична цена и си подсигурява добавена стойност от наддаванията на търга. В същото време, ако някой има интересен рядък велосипед и иска да му вземе максимална цена, също използва онлайн търга. С времето решихме, че трябва да организираме и търгове извън виртуалното пространство, такива истински с много хора, табелки, водещ, часове за огледи и т.н. и нещата започнаха да се случват. Запознах се с Младен – известен столичен велосипеден ценител и естет. Имали сме часове разговори за колелета и ръжда, та в един такъв разговор се разбра, че и той има идея за организиране на търгове за велосипеди. И речено – сторено. На 29.03.15. вело-търг в София, ул. Будапеща 6, клуб „Грамофон“.

Младен: Идеята, като цяло, няма претенция за авторство и уникалност. Логично беше да се появи подобно събитие, имайки предвид достатъчното закрастени от велосипедите хора. За себе си го виждам като повод по-скоро за социално събитие, отколкото като търговска проява. Представям си го интересно и шумно, леко клюкарско, фукльовско, дори. Все пак се очаква да дойдат хора, за които велосипедът е повече от обичайно средство за придвижване. С подобна нагласа тръгнахме, като че ли.

Велотърг

Какво ще представлява търгът в София?

Ники: Аз си го представям като истински търг. Младен си го представя още по-истински. Значи трябва да стане готино. Да се срещнат хора, които основно се познават само чрез профилите си във Facebook. Да си говорят къде какво са имали, видели, продали, счупили или загубили. Да се впуснат в надпревара за някой ръждясал багажник от еди-какво си колело. Да разказват за това как за първи път са видели шосеен велосипед или как са крали на дядо си Украйна-та. Надяваме се да стане забава със смях , емоции и много спомени.

Младен: Сценарият включва време за регистриране на участниците, време за оглед, данданията с наддаването, като не се изключва и употребата на топли и други напитки. Скучно неделно забавление, ако изключим вероятната поява на зевзеци и сериозни екземпляри – както обикновено – разчитаме компанията да си спретне веселбата и всеки да си тръгне малко усмихнат и с нещо желано и открито точно на този търг.

Велотърг

Кой и как може да участва – като предлагащ и търсещ?

Ники: Могат да участват всички, които се интересуват от различни, уникални и редки велосипеди. Няма да изпитваме никой, дали може да кара колело. Всъщност, тези 10 лв. вход отиват за спасяването на хората и велосипедите. Има много хора, търсещи определени велосипеди и много велосипеди, които искат да намерят грижовния си стопанин. Също така, по работилници, мазета и гаражи прашлясват разни вело части и аксесоари, а в същото време някои хора ги търсят под дърво и камък. Тези 10 лв. ще срещнат търсените с търсещите. Входът е почти символичен, за да могат да се поемат разходите по организацията на търга.

Младен: Форумът е открит за всеки желаещ да се включи – търсещ и предлагащ велосипед, или чаркове. Подозирам, че като за сефте, двете категории участници ще се припокриват. Идеята за входната такса дойде от първичния стремеж за рязко забогатяване, респективно допълнен от идеята за платената цена – ангажимент от подобен характер донейде би филтрирал сериозността на участващите. В тази посока на размисъл се сещам, че София стана град с доволно количество интересни велосипеди и никак не би била лишена от смисъл една скромна изложба на велосипеди в края на сезона, късно есента.
Изобщо – формулата на прояви, насочени към хора с едни и същи страсти, лишена от идейни каузи, посветена на някаква хрумка, смятам за едно от приятните неща, които проветряват човек. За 10 лева – толкова.

Велотърг

Кои са най-интересните експонати според вас, за които знаете до момента?

Ники: Няма най-интересен експонат. За някой човек стар звънец може да е интересен, за друг може да са ръждясали железа. Всеки има различно усещане.

Младен: От събраните до момента неща има доста интересни предложения, но за мен лично черешката на тортата е един реставриран педантично велосипед Бианки, модел от 50те години на XX век – с кокалените дръжки, хромираните си детайли, целия мерак, хвърлен по него… Лично за себе си ме е яд, че е толкова хубав и не съм го правил аз.

Повече за велосипедния търг можете да научите тук.

Велотърг

Чухме, че търгът ще има атрактивен водещ. Ще издадете ли кой е той?

Ники: Да един гълтач на сабии, който си е преправил номера и гълта велосипедни вилки за атракцията. Шегувам се. След като премиерът Бойко Борисов се оказа възпрепятстван и ми отказа, аз се отчаях. И така водещия го избра Младен и го пази в тайна дори и от мен. Казал ми е само че е про с колелата и е известна муцуна.

Младен: Бай Джи е водещият!

Велотърг

Разбрахме също (много неща научихме всъщност), че имате общо и с т.нар. Elegant Ride Style. Разкажете малко повече за тази идея.

Ники: Аз имам общо с Младен, а той е един от организаторите на Elegant Ride Style. Питайте него!

Младен: Elegant Ride style си е чисто емоционална проява, открадната от Лондонският туийд рън. Разбира се, лишени сме от претенцията на англичаните, по разбираеми причини, но шикозното колоездене има доста почитатели и тук, гледайки все повече приятни за окото велосипеди и колоездачи. Като цяло, след миналогодишното есенно издание, въпреки съкратените срокове, в които го организирахме, и неприятното време в деня на събитието, останахме с впечатлението, че хората се забавляваха доста приятно, дори и онези, край които минаваше колоната.

Има ли места, в които подобни шествия са наистина масови?

Младен: В Лондон въведоха квота от 500 участника и билетите свършиха в първите минути на продажбите. Нескромно – Elegant Ride style намери мястото си в календара на така ориентираните събития, с които доста големи градове участват. Повече можете да научите тук.

Какво елегантно, освен търга, планирате скоро?

Младен: Предстои пролетното издание на Elegant Ride style на 19 април в София. Любопитните могат да потърсят инфо за него на страницата ни във фейсбук. А изобщо – не спираме да планираме и за миг.

Elegant Ride style

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.