Ваканция на Антарктида

0
 

Сподели

Shares

Ако екскурзията до Антарктида все още стои в списъка ви с неизпълнени желания, вече можете да планирате пътуването си. Туристическият сезон на едно от най-студените, сухи и отдалечени места на Земята започва през ноември и приключва през март. Очаква се през вече отминаващите ваканционни месеци на континента да са стъпили над 37 000 туристи, около 10% повече от миналата година.

Антарктида
Снимка: Gocoops.com

Те предприемат смели преходи в заснежените планини, занемяват пред тюлените около брега, пингвините на леда и гърбатите китове, размахващи опашки на фона на топящите се айсберги. Но, ако останат блокирани на круизен кораб на края на света, им остава само да се взират в небето и да чакат дни наред вдигането на гъстата мъгла, за да се приберат у дома.

Антарктида
Снимка: AntarcticaXXI

„В Антарктида можеш да планираш всичко, което искаш, но не можеш да предвидиш нищо,“ предупреждава местна поговорка. Това обаче не спира природолюбители, авантюристи и изследователи, решени да сбъднат най-студената си мечта.

ВИЖ ОЩЕ: Да се заселиш на Антарктида

Антарктида

Докато някои туристи изкачват връх Винсън, най-високата точка на Антарктика на 4892 метра, други снимат огромните групи пингвини, отдават се на екстремни спортове, като гмуркане в ледените води, или участват в откривателски експедиции като от началото на XX век.

Антарктида

Повечето посетители пристигат на Антарктическия полуостров, достъпен от южна Аржентина и Чили със самолет или кораб. Следващата най-популярна дестинация е Море Рос, на отсрещната страна на континента, която туристите достигат след 10 дни по вода от Нова Зеландия или Австралия.

АP Photo/Natacha Pisarenko
Снимка: Natacha Pisarenko

Суровите условия изискват водоустойчиви туристически обувки, няколко слоя зимни дрехи, мощен слънцезащитен крем и слънчеви очила с допълнителна защита. За оцеляването на Антарктида са нужни още голяма доза чувство за хумор, търпение, смирение и десетки хиляди долари.

Когато тръгнете…

Круизи и експедиции на Антарктида

Експедиции на National Geographic

Полети до Антарктида

Карти и полезни съвети

Асоциация на туроператорите на Антарктида

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.