50 места, които да видиш в България тази година

0
 

Сподели

Shares

Времето е да бъдеш откривател и да потърсиш неочаквани дестинации не къде да е, а из любимите 111 хиляди квадратни километра. „50 места, които да посетите през 2015 г. в България с Peika.bg” e пътеводител, събрал толкова идеи за малко познати места, че да успееш да запълниш всеки уикенд в годината.

50 места, които да видиш в България тази година

Пътешествията са от планински върхове до скалисти морски брегове, в ритъма на рока и на гърба на кон, с чаша бутиково вино или на разходка по улица на няколко хиляди години. Имаш среща с лешояди, с перфектни местенца за къмпинг, едни от най-необикновените музеи в България, пещери, гробници, дървета, легендарни мостове и страхотни пейки!

Ето три от дестинациите, които можеш да откриеш в пътеводителя „50 места, които да посетите в България през 2015“:

Тюленово
Тюленово. Снимка: Димитър Костурков

Тюленово – в търсене на скали и тюлени

В село Тюленово няма да срещнете любители на пясъчните плажове. Просто защото тук пясък няма. Цялото крайбрежие е самоспускащи се стръмно надолу 20-30-метрови канари, скрили десетки пещери. На морското дъно лежат останки от корабокруширали в опасния бряг кораби, а в скални ниши през годините са откривани останки от древни цивилизации. Точно затова тук идват предимно любители на гмуркането, скалното катерене, почитатели на дивите морски брегове, изследователи на древни култури, фотографи…

И няколко думи за името на селото. В Тюленово тюлени няма. Изчезнали са преди години, вероятно някъде през 70-те, точни данни- няма. Почти толкова неясна е и историята на появата им. Говори се, че причина за заселването им е румънската кралица Мария, която обичала да почива в лятната си резиденция в Балчик (Дворецът). През 30-те години на миналия век тя отглеждала двойка тюлени, които обаче решила да пусне на свобода и те се заселили край Тюленово, което по онова време се наричало Калъч кьой. По-късно, през 1942 г. е прекръстено на Тюленово именно заради тези тюлени.

Крепостта Букелон
Крепостта Букелон. Снимка: Димитър Костурков

Крепостта Букелон при село Маточина

Малцина са чували за крепостта Букелон (Вукелон), а още по-малко са били тук.
Намира се до село Маточина, на 40 км от град Свиленград, на границата с Турция, а в ясен ден оттук можете да видите минаретата на джамиите в Одрин. Букелон е една от най-добре запазените крепости по българските земи – останките от кулата й и до днес се издигат на 18 м височина.

Най-пленителната история на Букелон не е оставила физически следи, но е достатъчно само да приседнете до крепостта с поглед към Одрин и да си представите, че датата е 14 април 1205 г. Близо до крепостта цар Калоян, с помощта на куманската конница, побеждава кръстоносците от Латинската империя. Предполага се, че именно в Букелон плененият латински император Балдуин I Фландърски прекарва една вечер преди да бъде отведен в Търново…

Не подминавайте набързо и село Маточина по пътя към крепостта. Скалната църква на 2 км от селото е издълбана от монаси отшелници през X в.

Река Арда
Река Арда в Родопите. Снимка: Димитър Костурков

Меандрите на река Арда

Още преди да стъпите при меандрите на река Арда, вероятно е да сте виждали многобройни снимки оттук в интернет. И е вероятно да сте си мислели, че това място едва ли е чак толкова живописно, а фотографиите сигурно са манипулирани. След като дойдете обаче, е вероятно да започнете да се чудите защо не сте се решили по-рано да се уверите със собствените си очи, че понякога местата са точно такива, каквито изглеждат на снимка. Дори много повече.

Едни от най-красивите меандри на река Арда са на пътя между град Маджарово и село Бориславци, в Източните Родопи. Там през повечето време шосето се вие по коритото на реката и залепеният нос на прозореца на всички пътници в колата е гарантиран.
При най-величествения и добре видим от пътя завой на реката има малко уширение, където можете да спрете, и куп скали и камънаци, където можете да поседнете. А седнете ли – няма ставане. Честна дума.

Повече за останалите от 50-те места можете да научите тук, както и от самата книга.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.