Не ни безпокойте!

0


Дата на събитието: 20.03.2015

Сподели

Shares

Филмовият шедьовър на Вим Вендерс „Солта на Земята” вдъхновява. Той вдъхнови и дискусия на тема опазване и залесяване на горите в България. Нейното име е „Не ни безпокойте!” и представлява зелена инициатива на София Филм Фест в партньорство с „Прозрачни планини” и WWF България.

Дискусията е насрочена за 20 март от 17 ч. в кино „Одеон“, София – в навечерието на Деня на гората – 21 март.

„Солта на земята“

 

„Солта на Земята” разказва историята на Себастиао Салгадо – един от най-талантливите фотографи на всички времена. Творбата разкрива живота на легендарния творец, пътуващ през различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. През и чрез обектива си, той става свидетел на едни от важните събития в историята на света, запечатва международни конфликти, глад, страховити кризи и масово преселение. Салгадо се впуска в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от един уникален фотографски проект – преклонение пред красотата на планетата, като сериозно застъпва темата за опазването на горите от изсичане и социалната отговорност по залесяването им.

„В момента нашето общество съществува в невероятно противоречие – за да създадем модерния свят, в който живеем, ние унищожаваме всичко около нас, природата, горите. Сега трябва да ги върнем обратно!” казва Себастиао Салгадо.
Филмът е удостоен със Специалната награда на журито и Наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014, с Наградата на публиката в Сан Себастиан 2014 и има номинация за „Оскар” за най-добър документален филм. Непосредствено след дискусията от 18.30 часа е предвидена прожекция на „Солта на земята”!

По време на дискусията от „Прозрачни планини” ще научим за дисбаланса в българските гори и какво може да направи обществото по този проблем. По въпроса защо не трябва да се изсичат вековните дървета ще чуем и експертната позиция на Александър Дунчев от WWF, и ще научим как да залесяваме.

„Солта на земята“

Още за „Солта на Земята” можете да научите тук

Ето и къде и кога са оставащите прожекции на филма:

19.03.2015
Културен център “G8″ – 18.30 часа

20.03.2015
Кино Одеон – 18.30 часа

27.03.2015
Euro Cinema – 18.45 часа

28.03.2015
Културен център “G8″ – 20.30 часа

29.03.2015
Дом на киното – 13.00 часа

„Солта на земята“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.