Да разцепиш снега… с уейк скейт

0
 

Сподели

Shares

Уейк скейтът си е сравнително ново изобретение. Американецът Браян Гръб обаче решава да бъде още по-иновативен, като покара дъската не само в стандартната ѝ среда – водата, а и на сняг.

Да разцепиш снега… с уейкскейт - Браян Гръб
Снимка: Starealation/Andreas Mohaupt

Ако сте позабривили или не знаете какво представлява уейкскейтът, припомнете си тук.

Ще кажете – ок, но защо просто не го направи със сноуборд? Ами, защото явно не му се занимава с по-голямата и тежка дъска, с обувки и автомати.

Всъщност, ако се замислим, снегът си е вода. Така че Браян не прави нещо тотално откачено. Просто му се е покарало през зимата и е решил, че покрайнините на босненската столица Сараево са подходящо място. Вижте как лети по вода и сняг, теглен с лебедка.


© Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Гръб не за първи път кара уейкскейта си на нови места – вижте неговото „оризово родео“ във Филипините от миналата година.

Босненската му линия обаче определено е креативна.

„Първоначално възнамерявахме да покараме в този готин поток през лятото“, казва Гръб. „После обаче осъзнахме, че ще е много по-лесно да свържем постоянна линия през зимата, когато можеш да преминаваш от вода на сняг и обратно!“

Да разцепиш снега… с уейкскейт - Браян Гръб
Снимка: Starealation/Andreas Mohaupt

Планината Бйелашница, разположена на 25 км от Сараево и домакинствала на Зимна олимпиада, осигурява идеалното място за експерименталното каране. Нейният Студени поток е известен сред местните като Опашката на дракона.

Гръб и приятели имат двумесечен прозорец от време, в който да осъществят проекта. В началото на януари реката е замръзнала, но през февруари условията стават идеални. Въпреки това, трябва да се справят с лошо време – след като разполагат рейлове и снежни скокове, буря покрива потока със сняг, което ги кара да се преместят, но както се вижда, това не помрачава забавлението.

Да разцепиш снега… с уейкскейт - Браян Гръб
Снимка: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

А било ли е студено?

„Не толкова, колкото очаквах“, разказва Гръб. „Беше студено, но имах страхотна екипировка и когато се движехме, всичко беше наред. Не прекарвахме много време във водата.“

Най-голямото предизвикателство е скоростта – на Браян му трябва повече от нея, за да се задържи на повърхността на водата и по-малко, за да изписва завои в снега. Разбира се, има и няколко епични забивания в него и макар че Браян казва, че не е било толкова лошо, предпочита водата:

„Въпреки че снегът е пудра, се утъпква. Но, разбира се, не е като да паднеш на тротоара.“

В повечето случаи преходът от вода към сняг става с лесно оли (скок с натиск върху задната част на дъската), но понякога излизането трябва да се изпълни по-внимателно, което не е проблем за опитния сноубордист. Може ли да се мине тази линия и със сноуборд?

„Определено“, смята Гръб. „Но тук става дума за намиране на нови начини да караш в снега. В момента има сериозна тенденция към сноубординг без автомати. Освен това, искахме да извадим уейкскейтинга от лятната му среда и да го покажем на ново място. Карането през зимата му придава съвсем различен вид.“

Да разцепиш снега… с уейкскейт - Браян Гръб

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.