Екстремното с нови очи

0
 

Сподели

Shares

Какво е да си активен човек, който се занимава с екстремни спортове и обича да е сред природата, но има проблем със зрението и трябва да носи очила или лещи? Много хора знаят за какво става въпрос с всички затруднения и ограничения, които носи проблемът. Срещнахме се с Алекдандър Димитров, или както му казват приятелите – Зандо, който е минал през всичко – очила, после лещи, операция за корекция на зрението и в крайна сметка днес няма никакви проблеми с очите и може да се хвърля с главата напред, че и надолу, във всяка екстремия, която измисли. Той ни разказа за очилата, лещите, очните корекции и спортовете, с които се занимава.

Алекдандър Димитров

Алекдандър Димитров-Зандо
25 години
От Плевен
С очна корекция от 3 години и половина

Зандо, какъв е опитът ти с очилата и лещите досега?
Ползвах очила от 5 до 18 годишен, когато преминах на лещи. Те обаче също не помогнаха много – не виждах добре. Така, през 2011 г., си направих очна корекция за намаляване на диоптъра.

С колко диоптъра беше преди операцията?
На лявото имах близо 4 с астигматизъм, а на дясното 3–3.5, без астигматизъм.

А сега?
Сега нямам нищо, никакъв диоптър. Мисля, че имам нещо като 0.25 на лявото око, но такъв диоптър не се усеща и няма нужда от очила или лещи. Това е заради астигматизма, който не може напълно да се изчисти, но като цяло виждам много добре. Ходя на очни прегледи и всичко е наред. Не съм вдигал диоптъра след операцията. Единствената промяна е, че ползвам овлажняващи капки за очи.

Алекдандър Димитров

С какви спортове се занимаваш?
С катерене редовно. Започнах още преди очната корекция, в годините, когато бях с лещи. Напоследък обаче се катеря доста по-интензивно. През зимата често карам и ски. След операцията скачах с парашут, с бънджи, летях с делтапланер, ходя на рафтинг. Обичам да съм сред природата и често спя на палатка, правя планински преходи и тичам. Бягам и в маратони. След корекцията на зрението съм доста по-активен в спортовете.

Можеш ли да си представиш да правиш всичко това с очила?
Не, малко трудно ще стане, особено летенето и скачането. С лещите също има притеснения, не знаеш дали няма в някой момент да ти изпадне нещо от окото и после да не виждаш почти нищо. Сега съм много по-спокоен с подобни занимания.
Имах една история с очила и колело, която завършва с разбиване. Минах през бабуни, паднах по лице, очилата се счупиха. При счупването им половината ми лице се наряза и наби със стъкла и беше в кръв, а другата половина в пръст. Най-смешното беше, че това стана точно пред вкъщи. Излязох супер настървен, нямах търпение да карам и се разбих.

Съжаляваш ли, че не си направил корекцията на зрението си по-рано?
Да, разбира се, но нямаше как да стане по-рано. За да се направи операцията, трябва да се изчака да се развие окото до известна възраст. При жените даже мисля, че се изчаква повече – на 25-26 най-рано се правят такива операции. С лещите също трябваше да изчакам, затова до 18 години бях с очила. Така беше преди няколко години, сега може и медицината да е напреднала и да има възможност очните корекции да се правят и по-рано.

Алекдандър Димитров

Как се чувстваше с лещите, защо искаше да приключиш с тях?
Усещат се дразнения. Вечер трябва да се махат, независимо къде си и какво правиш. Ако ги оставиш и спиш с тях, на другия ден хич не е комфортно. Като цяло, ако си по-активен човек, обичаш да си сред природата, да спиш на къмпинги, палатки, хижи, определено лещите ти създават затруднения. Трябва да търсиш чиста вода, влажни кърпички, къде да си измиеш ръцете, за да си бъркаш в очите и да вадиш лещите. Винаги трябва да имаш разтвор, в който да ги сложиш за нощта. На сутринта отново цялата процедура, за да ги сложиш. Друг проблем е запрашаването – то дразни много. Когато си в планината с лещи и духа вятър, става ужасно. Има проблем и с катеренето. Когато осигурявам някого под скалата или стената, често влиза магнезиев прах в очите. В комбинация с лещи, става изключително неприятно, защото трябва да държиш осигуровката, а очите са раздразнени, ако ги търкаш пък, може да изпадне леща. Това ми се е случвало много пъти. Усещам някакво раздразване в окото, разтърквам го, лещата се набира и изпада някъде. Ако това стане, когато съм на скалата, е особено неприятно, даже може да стане опасно.
Сега обаче въобще не се замислям за такива неща. Чувствам се така все едно никога не съм носил очила или лещи.

За очните корекции и последствията от тях все още има митове. Говори се, че при силен напън може се стигне до отлепяне на ретината и ослепяване. Ти се катериш интензивно. Трябва ли да се пазиш повече при набиранията по скалите?
Не, няма такова нещо. Никога не съм усещал такъв риск. Падал съм, летял съм, какво ли не съм правил и не е имало проблем.

Алекдандър Димитров
Маунт Рейнър, Колорадо

Друг мит е, че с такава операция не се коригира астигматизъм. При теб реши ли се този проблем?
И аз така мислех преди да отида в очната клиника, но се оказа, че няма никакви проблеми. Астигматизмът се повлиява много от очните корекции. При мен се сведе до нива, при които не се отразява на зрението, нямам проблем с него.

Кой и къде направи операцията на очите ти?
Доцент Андреев в Очна клиника „ДЕН“.

Какво представлява самата операция? Колко време отне?
Всичко се случва много бързо. Операцията трае буквално няколко минути – под час, 20-30 мин. някъде. Първо ми сложиха капки, които са нещо като обезболяващо и всъщност бях в съзнание през цялото време, а лекарят ми говореше и ми казваше какво се случва. Нищо не усещах.

За колко време се възстанови след нея?
Отне ми около месец. Той не беше особено приятен, но аз и не помогнах много на възстановяването. Трябва да си почиваш и колкото по-малко неща правиш, толкова по-добре. Очите са раздразнителни и няколко седмици трябва да ги пазиш. Всъщност, аз правех точно това, което не трябваше – подготвях се за важен изпит по немски и четях всеки ден по 12 часа. Долепях учебника почти до лицето си и така учех. Въпреки това се възстанових за месец и сега нямам никакви проблеми. Моят пример с възстановяването не е добър, но човек трябва да си обърне малко повече внимание в месеца след очната корекция и да си почива.

Сега имаш ли някакви проблеми, странични ефекти от операцията?
Не, всичко е наред със зрението ми и много се радвам, че направих операцията. Мога да правя нещата, които обичам, без излишни притеснения от очила или лещи.

Очна клиника Ден
Повече за корекциите на зрението можете да научите от www.eyeclinic-den.com.
360° препоръчва очна клиника ДЕН. Ако кажете код „360“ в клиниката, можете да използвате 50% отстъпка при преглед-консултация.

Още за здравето на очите от 360°:
С поглед на орел
Снежната слепота и планината

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.