Първи бейсджъмп от Килиманджаро

0
 

Сподели

Shares

Известният руски бейсджъмпър и алпинист Валери Розов изкачи най-високата планина в Африка – Килиманджаро (5895 м), и направи първия в историята бейсджъмп от нея на височина от 5460 метра.

Първи бейсджъмп от Килиманджаро - Валери Розов
Розов скача от 5460 м. Снимка: Thomas Senf / Red Bull Content Pool

По време на полета си с уингсют 50-годишният Розов прекара една минута в свободно падане и преодоля хоризонтално разстояние от над 3 километра. Разликата във височина между мястото на скока и точката на приземяване – лагера Баранко (3950 м), е над 1500 метра.


Изкачването на най-високия връх на Килиманджаро – Ухуру, отне 5 дни, а още два Розов прекара в търсене на най-подходящото място за скок и в изчакване на идеалните условия. Килиманджаро е най-високата свободно стояща планина в света. След издигането на слънцето около върха на планината се увиват облаци. Полети с уингсют може да се извършват само в ясно време, затова на Килиманджаро „чист прозорец“ можеш да имаш само в ранно утро.

Първи бейсджъмп от Килиманджаро - Валери Розов
Преход покрай изчезващите глетчери на Килиманджаро. Снимка: Thomas Senf / Red Bull Content Pool

Руснакът откри подходящо място за скок на върха на Западната проломна стена, извисяваща се над долината Баранко.

„Основният проблем беше, че стената не е вертикална. Прекарахме цял ден в оглеждането ѝ. След като пропуснахме възможността за скок, прекарахме нощта в кратера на височина 5750 метра. На следващия ден беше твърде ветровито и облачно, затова скочих едва на третия“, разказва бейсджъмпърът.

 

Валери Розов
Снимка: Red Bull

Розов има зад гърба си много уникални проекти. Той превръща мечтата си в реалност и пренаписва историята на изкачването на най-високите върхове на планетата, като го прави в стила бейс катерене – комбинация от алпинизъм и бейсджъмпинг.

На 5 май 2013 г., в навечерието на 60-годишнината от първото изкачване на Еверест, Розов поставя световен рекорд за най-висок бейсджъмп, като полита с уингсют от височина 7220 метра по северните склонове на връх Чангце (северния съсед на Еверест).

„Идеята за проекта „Килиманджаро“ се появи преди 20 години, когато с приятели изкачихме маршрута на Меснер по Западната проломна стена. С този проект продължавам да развивам идеята си за бейсджъмпинг от най-високите точки на различни континенти“, казва Розов.

Повече за Валери Розов вижте тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.