Екипировка за „скатавки“

0
 

Сподели

Shares

Близнаците Адам и Раян Голдстън, собственици на фирмата за спортни обувки Athletic Propulsion Labs (APL), откриват успеха благодарение на едно леко „мошеничество“. Националната баскетболна асоциация (НБА) забранява през 2010-а баскетболната им обувка Concept, защото патентованата ѝ пружина увеличава вертикалния отскок и така осигурява, по думите на НБА, „неправомерни конкурентни предимства“.

Обувки за „скатавки“ - Windchill

„Това беше най-хубавото нещо, което можеше да ни се случи“, казва Адам. „Продукцията ни беше разпродадена за месеци напред.“

През лятото на 2014-та близнаците представят Windchill – първата обувка за бягане на фирмата. Не е изненада, че тя изглежда малко крещящо – баща им Марк е един от хората, разработили легендарната Reebok Pump през 1989-а. Обувката обаче крие в себе си технология, която според компанията ще ви направи по-бързи с по-малко усилия. „Бегачите, използващи нашите обувки, свалят средно 9 секунди от времето си за една миля“, казва Раян.

Ето как работи (вж. първата снимка):
1. Огромен щифт фиксира пружините и поддържа подравнени горния и долния слой на подметката.
2. Вентилационни дупки в горния слой позволяват на въздуха да циркулира през пяната за по-добро свиване на пружините.
3. Горният слой действа като платформа за пренос на енергия.
4. Гнездо от пяна ЕВА (етилен-винил ацетат) добавя омекотяване и държи пружините на място.
5. Шест пружини в предната част на ходилото създават допълнителна тяга, което според APL ви помага да се придвижвате по-бързо.

Обувки за „скатавки“ - Windchill
Обувки за „скатавки“ – Windchill

Още четири средства за постигане на незаслужен личен рекорд

Фланелка Energy Athletic IonX: Производителят твърди, че вградените в плата негативни йони увеличават мускулната сила за кратки отрязъци при движения с висока интензивност.

Energy Athletic IonX
Тениска Energy Athletic IonX

Felt Bicycles Lebowsk-e: Първият фетбайк на Felt с електромотор прави изкачването лесно във всеки сезон.

Felt Bicycles Lebowsk-e
Felt Bicycles Lebowsk-e

4MM Jetpack: Съкращението идва от 4 Minute Mile, демек „Миля за 4 минути“ (за сравнение – световният рекорд на тази дистанция при мъжете е 3:43.13 мин). От Аризонския университет, където в момента се разработва реактивната раница с хоризонтална тяга, твърдят, че тя превръща всеки бегач в Хишам ел Геруж.

4MM Jetpack
4MM Jetpack

Geckskin: С финансиране от ДАРПА (отделът за развойна дейност на американското Министерство на отбраната) Масачузетският университет се опитва да впрегне залепващата сила на гекона в услуга на човека, което ще ни позволи да се катерим по стени и дори по стъкло.

Geckskin

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.