Катерене без травми

0


Дата на събитието: 19.03.2015

Сподели

Shares

Как да катерим на границата без да си причиняваме травми – това е темата на презентацията на Boulderland, която ще направи инструкторът Стоян Ненов.

Boulderland
Boulderland. Снимка: Яне Голев

Стоян Ненов ще разкаже за най-честите проблеми по крайниците на катерачите и ще даде предложения за превантивни мерки.

Датата е 19 март, четвъртък, началото в 19:30 ч., а мястото, разбира се – залата за катерене Boulderland, която се намира в Парадайс център на бул. Черни връх в София. Входът е 5 лв с включена бира или безалкохолно, а за всички от Клуб 42 ще бъде безплатно.

„Популярното понятие „катерене на границата” има различно значение за всеки, както лимитът на личните качества, силата и опитът варират в широки граници. Обикновено на риска в екстремните спортове се гледа с положителна нагласа, защото чрез него се отключват скритите потенциали. Хората дори и без да ни познават ни съветват да бъдем „кучета”, да „удряме”, „мачкаме”, да държим хватките до последно и т.н., но прекрачвайки зоната на контрола, ние (особено ако се катерим отскоро) скачаме с двата крака директно в неизвестното. Такъв скок светкавично може да доведе до ред неприятности – забавяне на прогреса, претоварване, контузии. Целта на тази презентация не е да даде научен разбор на анатомичните предпоставки, типовете травми и конкретните методи за справяне с тях, а на един разбираем език, да сподели комплекс от информация, изведена преди всичко от катерачния опит. Тя би имала успех ако успее да изгради една сравнително пълна и ясна представа за това как да постигаме успехи близо до лимита на възможностите си, като същевременно съумеем да останем здрави, забавлявайки се дълги години с любимия ни спорт.” – Стоян Ненов, инструктор в Boulderland.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.