Изключително висока лавинна опасност!

0
 

Сподели

Shares

В неделя вечерта, часове след трагичния инцидент, при който в лавина над хижа „Яворов“ загинаха Момчил Велчев, Кристиан Велинов и Камен Чипев, Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) публикува в сайта си съобщение за високата лавинна опасност по родните планини. Цитираме го, тъй като снеговалежите продължават и условията все още са много рискови:

„Внимание!
Неспиращият вече две денонощия интензивен валеж създаде условия за изключително висока степен на лавинна опасност! Новият сняг е над 100 см, на места значително повече, във високите части се транспортира и навява от силния североизточен вятър. Възможни са спонтанни лавини с много големи размери, включително и в гористи местности! Лавинната опасност се равнява на 5-та степен по Европейската скала!

За съжаление при лавинен инцидент в Пирин днес (б.р. в неделя) са загинали трима млади хора!

Съветваме ви да не предприемате походи във високите части на планините, включително и в местности под стръмни гористи склонове (Бъндеришка долина, Демянишка долина в Пирин, Мальовишка долина в Рила, Рилската долина и др.). Препоръчваме ви да не карате ски в открити стръмни терени, колкото и примамливи да изглеждат условията! Внимавайте много и при каране на ски в гористи местности, лесно се свличат големи количества сняг!“

 

Боровец, Виктор Троянов
Фотограф: Виктор Троянов, Боровец

Повече за поведението в планината можете да научите от указанията на ПСС.

Информация за обстановката в планините може да намерите на сайта на ПСС в интернет.
За актуалните условия в зимните курорти можете да се информирате в реално време от уеб камерите на сайта на ПСС: уеб камери.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.