Най-високият боклук

0
 

Сподели

Shares

Някога Еверест е бил истинско предизвикателство за алпиниста, приключение, в което малцина са дръзвали да се впуснат.

Днес най-високият връх на планетата се е превърнал в почти масова дестинация. Особено големи са тълпите в „прозореца“ с хубаво време през април и май. Тогава в района се събират по над 700 алпинисти и шерпи. Борбата вече не е да изкачиш върха, а да бъдеш най-стария, най-младия или пък първата саудитска жена, която го е направила.

Най-високият боклук
Снимка: ilkerender/Flickr

 

В това няма нищо лошо, но целият този народ оставя след себе си и много отпадъци. Ако някой направи „разкопки“ из тях, току-виж намерил и първата самобръсначка или първата нокторезачка на Еверест… Неслучайно от миналата година непалското правителство започна да задължава всички алпинисти да свалят от планината по около 8 кг боклук.

В сериозен проблем обаче започва да се превръща не само това, което катерачите носят на Еверест, но и онова, което… оставят от себе си там, в буквалния смисъл. Да, за изпражненията им става дума.

Президентът на непалската алпинистка асоциация Анг Черинг каза, че огромните количества изпражнения в планината трябва да бъдат третирани правилно, за да не се стигне до замърсяване и разпространение на болести.

Базовите лагери на Еверест имат тоалетни в палатки. Съдържанието им се събира в контейнери, които могат да бъдат свалени и изхвърлени, когато се напълнят. По-високите лагери обаче нямат. Повечето алпинисти копаят дупки в снега и си свършват работата там. Представете си какво нещо се е натрупало за над 60-годишната история на изкачванията по най-високия връх.

Властите следят внимателно ситуацията (дано да не го правят прекалено отблизо), но засега нямат план за справяне с нея.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.