Нов сняг в планините

0
 

Сподели

Shares

Въпреки наченките на пролетта през първите дни от март, синоптиците съобщиха добри новини за всички любители на зимните спортове. Снегът идва!

В планините все още има стабилна снежна покривка, въпреки топлото време в ниските част от страната. Тя ще се превърне в добра основа за новия сняг, който се очаква да натрупа до края на седмицата.

Прогнозата е, че под влиянието на център на ниско налягане, който се придвижва от Италия към България, ще започнат обилни снеговалежи в планините. Те ще са по-слаби в четвъртък, ще се засилят в петък и събота и отслабнат в неделя. В края на седмицата ще отслабва и вятърът и условията се очаква да бъдат перфектни за каране. Очаква се снегът да се задържи пръхкав заради по-ниските температури.

За феновете на фрийрайда можем да кажем, че в Боровец се очаква обилен сняг, след който ще се отворят много линии в района. Само за петък прогнозата е за повече от 50 см нов сняг и още над 70 см в събота.

Прогнозата на Snow-forecast за Боровец
Прогнозата на Snow-forecast за Боровец

ВИЖ ОЩЕ: Повече за възможностите за извънпистово каране в района на Боровец, и особено в горската част, можете да научите от статията на Виктор Троянов „Делничен ден на Боровец“.

Прогнозата за останалите зимни курорти в страната е за по-малко сняг от Боровец, но въпреки това, зимата ще се прояви и там с чисто нова снежна покривка:

Прогнозата на Snow-forecast за Витоша
Прогнозата на Snow-forecast за Витоша
Прогнозата на Snow-forecast за Банско
Прогнозата на Snow-forecast за Банско
Прогнозата на Snow-forecast за Пампорово
Прогнозата на Snow-forecast за Пампорово

Надяваме се метеоролозите да са прогнозирали правилно продължението на зимата и новият сняг да зарадва феновете на ските и сноуборда. Ако действително има обилни снеговалежи, имайте предвид, че температурите през последната седмица бяха високи, дори в планините, а това е сериозна предпоставка за повишена лавинна опасност. Следвайте указанията за безопасност на Планинските спасителни служби (ПСС), бъдете оборудвани с пипс, лавинна сонда и лопата и не карайте сами извън пистите.

Информация за обстановката в планините може да намерите и на сайта на ПСС в интернет.
За актуалните условия в зимните курорти можете да се информирате в реално време от уеб камерите на сайта на ПСС: уеб камери.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Боровец, Виктор Троянов
Фотограф: Виктор Троянов, Боровец

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.