„Солта на земята“ на Вим Вендерс с премиера на София Филм Фест

0


Дата на събитието: 14.03.2015

Сподели

Shares

Една от перлите в програмата на 19-то издание на София Филм Фест ще бъде най-новият шедьовър на режисьора Вим Вендерс „Солта на земята“. Филмът ще има специална гала премиера на 14 март от 19 ч. в зала 1 на НДК.

„Солта на земята“

„Солта на земята“ е завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо, създаден в партньорство с Жулиано Рибейро Салгадо (син на фотографа) и удостоен с две награди от фестивала в Кан през 2014-а, с Наградата на публиката в Сан Себастиан 2014 и с номинация за „Оскар” за най-добър документален филм.

„Солта на земята“
В продължение на 40 години Себастиао Салгадо пътува до над 100 страни на различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. Впуска се в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от един уникален фотографски проект – преклонение пред красотата на планетата.

В „Солта на земята” Вендерс разказва за активната позиция на известния фотограф по отношение на екологията, за мисията му по възстановяване на горите в родната му Бразилия. Пред погледа на зрителя се сменят като в магнетичен пъзел черно-бели с цветни кинокадри.

„Солта на земята“
„Това е един много трогателен и красив документален разказ за живота, любовта, загубата, отчаянието, изкуплението, който показва как с най-чиста вяра и упорство може да се създаде гора“, пише международната филмова критика за филма.

През 2004 г. Салгадо започва проекта си „Genesis”, чиято цел е да представи абсолютната естественост на природата и човечеството в серия от фотографии на пейзажи и диви животни, както и снимки на човешките общности, които продължават да живеят в съответствие с древните си традиции и култури. Това е неговото оригинално решение за преоткриване на човечеството чрез природата. Именно този проект е в основата на филма „Солта на живота”.

„Солта на земята“
От началото на 1990 г. Салгадо и съпругата му работят по възстановяването на част от джунглата в Бразилия, като успяват да превърнат региона в природен резерват. През 1998 г. създават неправителствената организация „Instituto Terra”, посветенa на мисията на повторното залесяване, опазването на природата и образованието. През 2012 г. двамата са удостоени с награда на ЮНЕСКО и на общината в Рио Де Женейро, както и с наградата на WWF за работата на тяхната организация.

Филмите от програмата на София Филм Фест ще се излъчват от 5-и до 29-и март в различни софийски кина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.