15 000 км в 20 страни за 12 месеца

0
 

Сподели

Shares
Хю Кингстън
Хю Кингстън

Австралиецът Хю Кингстън обикаля Средиземноморието с каяк, гребане, планинско колоездене и пеша. В момента 51-годишният аванюрист, започнал приключението с благотворителна цел, е в Тунис. Остават му 2400 км, за да стигне там, откъдето е тръгнал преди година – Турция.

Хю Кингстън

Роденият във Великобритания, но отдавна живеещ в Австралия приключенец, досега е преминал с гребна лодка през Коринтския канал, предприел мъчителен преход по цялата дължина на европейските Алпи, включващ изкачване на Монблан, пресякъл с кайак Гибралтарския проток и за по-малко от две седмици изминал 1500 км в Алжир на колело.

Хю Кингстън

Кингстън се надява да завърши обиколката си на 25 април. Тогава Австралия и Нова Зеландия ще отбележат 100 години от една голяма военна загуба. Денят на Анзак е годишнината от дебаркирането на австралийските и новозеландските армейски части (наречени Анзак) при Галиполи на 25 април 1915 г. – началото на кървава и неуспешна кампания срещу Турската империя, която трябвало да я разгроми през Първата световна война.

Хю Кингстън

Целта на епичното приключение на Хю е да събере средства за благотворителната организация „Save the Children“. Повечето от парите ще бъдат дарени на децата, засегнати от кризата в Сирия.

Хю Кингстън

„Пътуването има връзка с войните и конфликтите, по-специално с Първата световна война. И аз исках да направя нещо за невинните жертви на войната сега. Повече от 15 000 деца са загинали в Сирия, а половин милион са засегнати по някакъв начин, като са останали без дом или са загубили членове на семействата си“ – споделя Кингстън.

Хю Кингстън

РАВНОСМЕТКАТА

Изминати: Турция, Гърция, Албания, Черна гора, Босна, Хърватия, Словения, Италия, Швейцария, Франция, Монблан, Монако, Испания, Гибралтар, Мароко, Алжир и Тунис.
Остават: Малта и Кипър

Във финалното гребане към него ще се присъедини словенският авантюрист Марин Медак, прекосил Атлантическия океан преди три години.

Хю Кингстън

„В Средиземно море времето през зимата рязко се променя. Ветровете достигат 100 км/ч, а често има и големи вълни“ – разказа Медак.

Двамата приключенци са се срещали само два пъти, но ще прекарат до 50 дни в лодка с малка кабина, като се редуват в гребането през два часа.

„Много хора мислят, че Средиземно море е равно и спокойно, но то всъщност може да е доста неприятно“ – обясни Кингстън.

Хю Кингстън

По пътя австралиецът е посрещнат с подаръци в хърватско село, поканен е на обяд със семейството на бръснар, който го подстригва в малък град в Испания, среща отново възрастна двойка във Франция, за която е брал грозде преди 30 години. В Алжир получава полицейски ескорт, а трафикът на кръстовищата е спрян специално за неговото преминаване.
Можете да проследите последния етап от приключението на Хю Кингстън на Mediterrannee.com.au.

Хю Кингстън

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.