Игрите на зимата: Сноусейлинг

0
 

Сподели

Shares

Казват, че ако видите първия сняг през очите на дете, ще познаете истинското щастие. Ние може и да сме пораснали, но още пазим онази радост от игрите в пръхкавия, прясно навалял сняг. Разликата е само в играчките, с които си играем…

Сноусейлинг
Снимка: Тravelsupermarket

В поредица от статии ви представяме игрите на зимата – сноукайт, спийдрайдинг, телемарк ски, каяк на сняг, еърборд, скибайк (сноубайк, сноубоб), 3ски, сноускут, сноусейлинг, леден уиндсърф, спускане с лопати. Всички игри на зимата можете да видите тук.

Игрите на зимата

Приспособяването на плавателни съдове с ветрила за зимни нужди пак е почнало по неволя, за да се облекчи човешкия труд. Някои данни за подобни инициативи датират отпреди 2000 години. Днес „леденото плаване” се е развило до сериозна индустрия, като първоначалната инвестиция в оборудване е много висока. Практикува се в повече от 20 държави и интересът расте главоломно.

Сноусейлинг
Снимка: Iceboat.me

Спортът е опасен най-вече поради ограничеността на пространствата (съвсем различно усещане от морската необятност) и защото се вдигат много високи скорости (90-100 км/ч не са прецедент). Лодките са в няколко класа по размер, поведение и терен, всички те на плъзгачи или ски. Ветрилата достигат до 93 кв.м. Управлява се със задния плъзгач, който е подвижен, като техниката е сходна с тази при катамараните. „Ледоходките” са скъпи, като най-популярният и достъпен модел DN е проектиран още през 1936 г. и може да бъде сглобен вкъщи и да се транспортира относително лесно.

Сноусейлинг
Снимка: Network 54

Какво е нужно:

Бърз плавателен съд – дълъг и лек, който се закрепя на плъзгачи, чрез които се пързаля по леда
Умения – ветроходни и специфичните за спорта ледоходни
Голямо замръзнало езеро
Дебелина на леда поне 15 см
Вятър
Минимално количество сняг

Степен на трудност: 4+
Достъпност в България: не

Повече за игрите на зимата можете да научите от пълния материал в брой ЗИМА 2013 на списание 360°. Ако сте пропуснали предишните броеве на списанието, свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. А за по-сигурно, за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте.

Зима 2013

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.