Игрите на зимата: Снежни байк вариации

0
 

Сподели

Shares

Казват, че ако видите първия сняг през очите на дете, ще познаете истинското щастие. Ние може и да сме пораснали, но още пазим онази радост от игрите в пръхкавия, прясно навалял сняг. Разликата е само в играчките, с които си играем…

Снежни байк вариации
Снимка: Sportalpen

В поредица от статии ви представяме игрите на зимата – сноукайт, спийдрайдинг, телемарк ски, каяк на сняг, еърборд, скибайк (сноубайк, сноубоб), 3ски, сноускут, сноусейлинг, леден уиндсърф, спускане с лопати. Всички игри на зимата можете да видите тук.

Игрите на зимата

Всички снежни байк вариации използват концепцията на велосипеденето, съчетавайки я с зимните снежни страсти. Резултатите са разнопосочни, но всеки байкър може да намери сред тях подходяща зимна алтернатива.

Ски байк (сноубайк, сноубоб)

Първите данни за скибайка, известен още като сноубайк и скибоб, са отпреди цял век и половина. В началото се ползва за транспорт, но усъвършенстването му започва, когато почва да се използва за забавления. Конструкцията му е най-близка до тази на даунхил колелата, което дава възможност за преодоляване на по-сложни терени и скокове. Сноубайкът реагира на всяко движение на тялото, а техниката на завоя позволява да се усети невероятна тръпка, която не се постига с други „приспособления” и води до пристрастяване.

3ски

Както подсказва името й, играчката се състои от три ски и рамка, подобна на тази колело. Те са изцяло българско изобретение. Якото е, че са подходящи за хора без никакъв опит на писта, не е необходима специална екипировка и са много зрелищни. Може да се пробват със запитване към производителя.

Snowscoot
Снимка: Sportoutdoor 24

Сноускут

„Снежното БМХ”. Напомня на ски-байка, но е вдъхновено от сноуборд дъските, към които се прикрепя рамката. Поведението му е повече от добро на най-различни терени – от фън парковете до дълбоката пудра. Кара се лесно и е относително безопасен, независимо от възрастта или нивото на каране.

Съществуват и комплекти, с които да приспособите колелото си за зимно каране. В единия вариант сменяте и двете гуми със ски, а в другия – само предната. Този вариант, наречен Ktrak, позволява и изкачване на терени.

ВИЖ ОЩЕ: Повече за SnowSCOOT можете да научите от тук.

Снежни байк вариации
Снимка: Tomy-R

Защо да опитате:

Сноубайкът е решение, ако имате травми по колената и друг стави на краката, тъй като те не се товарят толкова, колкото при ските и сноуборда.
Много лесен за учене и зарибяващ спорт.
Спирането е с кантове, а скоростта се контролира със завиване.
Не са тежки и се качват лесно на лифтове.

Какво ви трябва:

Предпочитаната адаптация на колело
Каска

Степен на трудност: 2
Достъпност в България: да

Повече за игрите на зимата можете да научите от пълния материал в брой ЗИМА 2013 на списание 360°. Ако сте пропуснали предишните броеве на списанието, свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. А за по-сигурно, за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте.
Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.