Игрите на зимата: Телемарк

0
 

Сподели

Shares

Казват, че ако видите първия сняг през очите на дете, ще познаете истинското щастие. Ние може и да сме пораснали, но още пазим онази радост от игрите в пръхкавия, прясно навалял сняг. Разликата е само в играчките, с които си играем…

Телемарк
Снимка: Schischuledorfgastein

В поредица от статии ви представяме игрите на зимата – сноукайт, спийдрайдинг, телемарк ски, каяк на сняг, еърборд, скибайк (сноубайк, сноубоб), 3ски, сноускут, сноусейлинг, леден уиндсърф, спускане с лопати. Всички игри на зимата можете да видите тук.

Игрите на зимата

Обикновено първата мисъл, когато скиор види човек на телемарк ски е „откачена ски-работа!” – буквално и преносно. Материалите за телемарк в нета винаги цитират една реплика на Ахил, „Освободи петата, за да я последва духът!”, явно визирайки как е умрял авторът й. При телемарка задната част на обувките не е закачена за автомата и завиването става със сваляне на коляното много ниско до земята (пардон, снега). При самия завой тежестта се разпределя равномерно между двата крака и на всеки завой трябва да се сменя водещата ска. При завиването двете ски работят за една крива, която може да се удължи или скъси в зависимост от условията. С развитието на екипировката производителите са усъвършенствали ските, обувките и автоматите, така че „нападите” към земята да не са толкова дълбоки и да могат ските да остават по-успоредни.

Телемарк
Снимка: Paganella

Карането на телемарк е перфектният начин да се усети снега – тялото слиза ниско до земята, а коляното почти докосва предната част на ската. Звучи лесно, но дори скиори с десетки години интензивна практика прекарват по 1-2 сезона, похапвайки обилно сняг в опитите си да прокарат, защото телата нямат никаква мускулна памет за подобни движения.

Модата за каране на телемарк, замряла с превръщането на ските от средство за придвижване в средство за удоволствие, се завръща с пълна сила, като състезания се провеждат в най-различни дисциплини – официалните са различни комбинации от гигантски и супер-гигантски слалом, скокове, скок 360° и спринт нагоре.

Телемарк

Защо да опитаме:

Съживява интереса и подобрява техниката при карането на ски
Дава невероятно усещане за свобода
По-стабилни колене, някои хора дори твърдят, че с телемарк болките в коленете изчезват поради различния център на тежестта.
Прави тялото много по-атлетично – заради яката работа на бедрата, сухожилията, дупето и корема

Какво ви трябва:

Ски (всичко по-широчко става, поне all mountain), щеки
Обувки и автомати за телемарк
Зимната ви екипировка

Степен на трудност: 4
Достъпност в България: да

Повече за игрите на зимата можете да научите от пълния материал в брой ЗИМА 2013 на списание 360°. Ако сте пропуснали предишните броеве на списанието, свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена.

Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.