Игрите на зимата: Спийдрайдинг

0
 

Сподели

Shares

Казват, че ако видите първия сняг през очите на дете, ще познаете истинското щастие. Ние може и да сме пораснали, но още пазим онази радост от игрите в пръхкавия, прясно навалял сняг. Разликата е само в играчките, с които си играем…

Спийдрайдинг
Снимка: Red Bull

В поредица от статии ви представяме игрите на зимата – сноукайт, телемарк ски, каяк на сняг, еърборд, скибайк (сноубайк, сноубоб), 3ски, сноускут, сноусейлинг, леден уиндсърф, спускане с лопати. Всички игри на зимата можете да видите тук.

Игрите на зимата

Комбинацията от каране на ски и парапланеризъм е един от най-екстремните спортове. Основната разлика с парапланеризма e, че при speedflying целта е да се кара бързо и ниско, докато парапланеристите търсят дълъг и спокоен полет. Ако трябва да ги сравним, speedflying се отнася към парапланеризма така, както бейсджъмпинг се отнася към парашутизма.

Идеята е, докато се пускаш със ски по склона, да можеш да прелетиш над евентуални препятствия и след това да се приземиш. По този начин се избира колко да се лети и колко да се кара. Лети се с много високи скорости – 30–145 км/ч и, както споменахме, ниско до земята. Крилото реагира бързо на минимална човешка намеса, а високата скорост го държи надуто и трудно може да бъде овладяно при турбулентни ситуации. За разлика от кайта, няма вариант за освобождаването му при възникнала ситуация. Приземяването е по-сходно с това при парашутизма, а крилата са по-малки и са проектирани така, че да забавят свободното падане.

Спийдрайдинг
Снимка: Red Bull

Интересът към спорта надвишава многократно опита на практикуващите го, което допринася и за високата смъртност. Това не е спорт за всеки, а мнозина споделят, че създава измамно усещане за сигурност. Тъй като е комбинация от два други, е нужно всеки от тях да се овладее добре поотделно и в подробности и едва след това да се комбинират. И това е само за начало, нужни са още метеорологични познания, понякога и катерачни, както и добра фрирайд техника. В повечето ски курорти по света е забранен и може да се практикува само извън писти.

Тук не даваме причина защо да пробвате. В България има 5-6 души, които се занимават по-сериозно с този спорт и ако решите да пробвате, потърсете съвет и насоки от тях.

Спийдрайдинг
Снимка: Red Bull

Какво е нужно:

Крило за speedflying
Каска, сбруя
Ски и екипировка

Степен на трудност: 5+
Достъпност в България: по-скоро не

За спийдрайдинга можете да научите още директно от извора – от един от основните хора, които се занимават с този спорт в България – Емануил Емануилов-Багера. Той е сред зимните герои в брой ЗИМА 2014 на списание 360°.

Повече за игрите на зимата можете да научите от пълния материал в брой ЗИМА 2013 на списание 360°. Ако сте пропуснали предишните броеве на списанието, свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. А за по-сигурно, най-добре се абонирайте.

Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.