Снимка на седмицата: Томи Колдуел и Кевин Йоргесон

0
 

Сподели

Shares

Тази седмица ще направим изключение, като обявим не една, а две снимки на седмицата. И двете ни връщат назад към историческото първо свободно изкачване на неимоверно трудната Стена на зората на скалния монолит Ел Капитан в Щатите.

Лявата снимка ни показва момент от катеренето на Томи Колдуел, а на дясната е неговият партньор Кевин Джоргесън.

Снимка на седмицата - Стената на зората - Томи Колдуел, Кевин Джоргесън
Снимки: Corey Rich

Снимките са дело на фотографа Кори Рич. Ето какво си спомня той от изкачването, оказало се истинско приключение и за него: „Не снимах просто непознати, те са много близки мои приятели. Да видиш как някой толкова близък дава наистина всичко и накрая успява да промени историята на катеренето, да бъдеш част от това като документалист, е много удовлетворяващо.“

Заснемането на подобно изкачване изисква уникален набор от умения. Фотографът трябва да е и отличен катерач, който следва да е наясно с композицията и използването на светлината, докато виси на стотици метри над земята.

Рич прекарва часове, фиксиран към една и съща позиция на стената, докато чака катерачите да се появят в обхвата на фотоапарата му. Понякога са им необходими по няколко опита за преодоляването на едно въже (една част от изкачването).

„Вятърът духа, неудобно е, краката ти се схващат, студено е. Тогава започвам да си се представям на някое приятно място или мисля за други важни неща в живота. Разбира се, трябва да си готов веднага да превключиш обратно, когато дойде време да си креативен, да се фокусираш върху улавянето на моменти.“

ВИЖ ОЩЕ: Припомнете си „Изкачването на века“ тук и тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.